Winst bij NS groeit in eerste halfjaar

UTRECHT, 21 AUG. De Nederlandse Spoorwegen hebben over het eerste halfjaar een netto winst geboekt van 68 miljoen gulden. Dat is 11 miljoen (19 procent) meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal reizigerskilometers daalde.

Ook in voorgaande jaren daalde het aantal reizigerskilometers. Net als vorig jaar nam hierbij het vervoer van dienstplichtingen (Defensiekaart) en studenten (OV-Studentenkaart) af, terwijl de verkoop van de meer lucratieve enkele reizen en retours steeg. Deze stijging in de verkoop aan 'gewone' reizigers trad vorig jaar voor het eerst sinds vijf jaar op.

Het bedrijfsresultaat steeg met acht procent, tot 129 miljoen. De NS laat hiermee voor het vijfde achtereenvolgende jaar een stijgend bedrijfsresultaat zien. Dat resultaat is des te florissanter als wordt bedacht dat ook dit jaar weer de financiële bijdrage van de overheid afnam.

Het bedrijfsresultaat van NS Reizigers lag in het eerste halfjaar van 1996 ongeveer op hetzelfde niveau als vorig jaar. Toch bedroeg de exploitatiesubsidie van de rijksoverheid in het afgelopen halfjaar 27 miljoen gulden minder dan in dezelfde periode in 1995.

Volgens de NS is het oordeel van de klant over de kwaliteit van het reizen per trein positiever geworden. Zeventig procent van de reizigers geeft nu een cijfer boven de zeven in de enquêtes die de spoorwegen houden. De punctualiteit, voorspelt de NS, zal dit jaar verder verbeteren, met name doordat opnieuw enkele knelpunten in de infrastructuur worden opgelost.

Met NS Cargo gaat het minder goed dan vorig jaar, onder meer door een daling in het chemisch vervoer, het postvervoer en het vervoer van bouwmaterialen ten behoeve van spoorinfrastructuur. Bij NS Cargo is inmiddels een ingrijpende reorganisatie in gang gezet.