VAM moet filmer na ongeluk betalen

AMSTERDAM, 21 AUG. Het afvalverwerkingsbedrijf VAM moet de Amsterdamse filmregisseur en -producent Loet Steenbergen een ton betalen als voorschot op een nog nader te bepalen schadevergoeding. Het gerechtshof in Amsterdam oordeelt dat de VAM verantwoordelijk is voor de onherstelbare schade aan de gezondheid van Steenbergen na een ongeval op het VAM-terrein in het Drentse Wijster.

Dat ongeluk gebeurde in 1980. Steenbergen maakte in opdracht van de VAM op het terrein in Wijster opnamen voor een reclamefilm. Terwijl hij op een loopbrug stond, stortte een vrachtwagen vuil in een koker. Er volgde een enorme stofexplosie. Steenbergen kon niet op tijd wegkomen en ademde het stof in.

In de dagen erna bleef hij last houden van benauwdheid en pijn. Na twaalf dagen volgde een ziekenhuisopname en zweefde de regisseur enkele dagen tussen leven en dood. Hij kampt nog steeds met gezondheidsproblemen. Medische deskundigen stelden dat giftige stoffen in de longen daarvan de oorzaak zijn. Volgens de advocate van Steenbergen, mr. H. ten Haaft, lijkt het ziektebeeld van haar cliënt op dat van de Amerikaanse soldaten die in Vietnam ontbladeringsmiddel inademden.

Steenbergen verloor in 1993 een civiele procedure bij de rechtbank, maar het gerechtshof heeft hem nu in het gelijk gesteld. De VAM houdt tot op de dag van vandaag vol dat het inademen van de stofwolken geen gevaar opleverde. Volgens het hof had het bedrijf veiligheidsmaatregelen moeten treffen. (ANP)