Samsung weer in gesprek over Fokker

DEN HAAG, 21 AUG. Een delegatie van het Koreaanse elektronica- en industrieconcern Samsung heeft gisteren met ambtenaren van Economische Zaken gesproken over een integrale overname van Fokker. Ook de curatoren van de failliete vliegtuigbouwer waren bij dat gesprek aanwezig. Dat heeft een woordvoerder van Economische Zaken vanmorgen bevestigd.

Het is niet de eerste keer dat de Koreanen azen op (delen van) Fokker. Samsung was begin dit jaar een belangrijke overnamekandidaat toen Fokker nog in surséance van betaling verkeerde. Ook op de dag van het faillissement meldde de onderneming zich weer bij Economische Zaken. De afgelopen maanden is het echter stil geweest rond de belangstelling van Samsung voor Fokker.

Volgens de woordvoerder is het voor de eerste keer na het faillissement dat er een gesprek is geweest “op redelijk niveau”. Hij benadrukte dat de contacten nog oriënterend van aard zijn. Wel is echter duidelijk dat de Koreanen een belangrijke rol van de overheid verwachten bij een doorstart van Fokker. Het is de bedoeling dat de partijen elkaar over 14 dagen weer treffen.

Fokker ging op 15 maart failliet. De hoofdactiviteit van de onderneming, het bouwen van vliegtuigen, is na die tijd voortgezet, zij het op een lager pitje. De curatoren willen de vliegtuigbouw in stand houden en zoeken nog steeds naar overnamekandidaten.

De overige activiteiten, verzameld in Fokker Aviation (vliegtuigonderhoud en defensiewerkzaamheden), zijn inmiddels bij machinebouwer en industriële dienstverlener Stork ondergebracht. Stork moet contractueel zijn medewerking verlenen bij een eventuele doorstart van de vliegtuigbouwer. Doet de onderneming dat niet, dan keert Fokker Aviation terug naar de boedel, zo hebben de curatoren bedongen.

Volgens het blad Flight International, dat zich baseert op bronnen in Zuid-Korea, zou het de bedoeling zijn de gesprekken over de aankoop van de failliete vliegtuigfabriek binnen twee maanden af te ronden. Samsung heeft volgens Flight samen met zijn accountant Coopers & Lybrand een team van deskundigen afgevaardigd om de zaak te bestuderen. De hernieuwde Koreaanse interesse volgt op actie van de Nederlandse regering die een “nominale” participatie zou overwegen. Economische Zaken bevestigt dat het ministerie de contacten met de Koreanen de afgelopen tijd in stand heeft gehouden.