Reddingsplan kernstopverdrag

GENÈVE, 21 AUG. De landen die voor een kernstopverdrag zijn, zullen dit verdrag naar verwachting direct voorleggen aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York, nu India het gisteren na tweeëneenhalf jaar onderhandelen in Genève formeel heeft afgewezen.

Door de Indiase afwijzing is de Geneefse ontwapeningsconferentie van 61 landen niet in staat eensgezind de verdragstekst naar New York te zenden; consensus is vereist volgens de regels van de ontwapeningsconferentie. De Verenigde Staten, een van de vijf officiële kernwapenlanden, zullen naar verwachting een campagne opzetten om het kernstopverdrag volgende maand zelf ter goedkeuring voor te leggen aan de Algemene Vergadering van de VN. Het verdrag zou in New York moeten worden ondertekend als de wereldleiders daar zijn voor de Algemene Vergadering van de VN. De komende dagen zal druk worden onderhandeld over hoe dit moet gebeuren, of door indiening van een resolutie of door het beleggen van een aparte ondertekeningsplechtigheid.

Veel landen vinden het van vitaal belang voor de geloofwaardigheid van het verdrag dat het wordt gesteund door de vijf kernwapenlanden, behalve de VS Rusland, China, Frankrijk en Groot-Brittannië, en de drie 'drempellanden', India, Pakistan en Israel, die clandestiene kernwapenprogramma's hebben.

India is tegen de verdragstekst omdat de kernwapenlanden hun arsenalen niet hoeven te ontmantelen. De Indiase ontwapeningsambassadeur Arundhati Ghose zei gisteren dat de nucleaire grootmachten, ook zonder proefexplosies, nog steeds kernwapens kunnen ontwikkelen met computers en andere geavanceerde technologie. India is vooral bezorgd over de kernwapens van buurland China, waarmee het in 1962 een grensoorlog uitvocht.

De Amerikaanse ontwapeningsambassadeur Stephen Ledogar noemde het Indiase argument “onoprecht” en een excuus. “De werkelijke reden is dat de huidige regering in New Delhi de Indiase kernwapenoptie wil behouden”, zei Ledogar. China, Rusland en Pakistan hebben gezegd reserves te hebben tegenover het verdrag als India het niet ondertekent. (Reuter, AP)