Politici op Haïti gedood, VS sturen 50 mariniers

PORT-AU-PRINCE, 21 AUG. Twee politici van een rechtse Haïtiaanse partij zijn gisteren vermoord door nog onbekende schutters. Afgelopen maandag werd het presidentieel paleis en een poitiebureau beschoten. De Verenigde Staten hebben besloten 50 mariniers naar Haïti te sturen om de bescherming van de Amerikaanse ambassade op te voeren.

De twee politici, Antoine Leroy en Jacques Florival, werden voor het huis van een van hen omgebracht door geweerschoten vanuit een voorbijrijdende jeep. Leroy en Florival waren lid van de extreem-rechtse Mobilisatie-partij. Niemand heeft de moord nog opgeëist. De leider van Capois La Mort-militie, die verantwoordelijk wordt geacht voor honderden moorden tijdens de militaire dictatuur van 1991 tot 1994, waarschuwde voor een openlijke strijd tussen de verschillende politieke groeperingen in Haïti. “Blijf thuis als trompetgeschal klinkt”, zei militie-leider Franck Pierre in een radio-vraaggesprek. “Dit is een wedstrijd van grote jongens tegen grote jongens.”

Afgelopen maandag werd het paleis van president René Preval beschoten door voormalige soldaten van het leger, dat na de afgelopen verkiezingen werd opgeheven. Later beschoten de soldaten een politiebureau. Volgens Preval doen de soldaten een aanval op de democratie. Preval en andere politici zijn regelmatig met de dood bedreigd sinds de aankondiging dat een aantal staatsbedrijven zal worden verkocht. Daarmee zijn 45.000 arbeidsplaatsen gemoeid. Vakbondsleiders en een aantal politici hebben zich tegen de verkoop gekeerd.

Volgens Preval tonen de gewelddadigheden overeenkomsten met de aanvallen op oud-president Aristide toen deze onderhandelingen begon met het Internationaal Monetair Fonds. (AP, AFP)