Pakistan sluit gas- en oliecontract met Iran

TEHERAN, 21 AUG. Pakistan heeft met Iran twee contracten gesloten die betrekking hebben op de energiesector. Ze omvatten de bouw van een raffinaderij voor Iraanse olie in Pakistan en de aanleg van een aardgasleiding tussen beide landen. Dat heeft de Iraanse staatstelevisie bekendgemaakt.

De ondertekening komt amper anderhalve week nadat Turkije een langlopende overeenkomst met Iran sloot over de levering van Iraans aardgas aan Turkije. Met dit contract, dat een waarde heeft van ongeveer 23 miljard dollar, haalde Turkije zich de woede van de Verenigde Staten op de hals. De VS tracht Iran, alsmede Libië, te isoleren. Volgens de Amerikanen ondersteunen beide landen terroristische groeperingen.

Om de mogelijkheden voor Iran te beperken kapitaal te vergaren voor terroristische acties heeft de Amerikaanse president Clinton twee weken geleden zijn handtekening gezet onder een wet waarmee de VS strafmaatregelen kan treffen tegen buitenlandse bedrijven die per jaar meer dan 40 miljoen dollar in Iraanse olie of gas investeren.

Pakistan en Iran zullen beide investeren in de raffinaderij, die in de zuidoostelijke deelstaat Balochistan in Pakistan komt te staan. De kosten van de installatie, die 120.000 vaten olie per dag moet gaan verwerken, bedragen naar schatting 1,2 miljard dollar. Hiervan zal driekwart worden gefinancieerd door het buitenland. Als grondstof zal olie uit Iran worden gebruikt. De overeenkomst werd ondertekend door de Pakistaanse minister van Productie Mohammad Asghar en de Iraanse minister van Olie, Gholamreza Aghazadeh, die dezer dagen een bezoek brengt aan het buurland. Het tweede contract dat de twee Aziatische landen sloten betreft voorbereidingen voor de aanleg van een aardgasleiding van Iran naar Pakistan van 3,5 miljard dollar. (Reuter)