Noodverordening Enschede voorbij

AMSTERDAM, 21 AUG.De noodverordening voor de omgeving van het parkeerterrein van de Miro en het industrieterrein De Marssteden in Enschede is vanmiddag om 12.00 uur ingetrokken. Volgens burgemeester J. Mans is handhaving niet langer noodzakelijk, omdat de rust rond het parkeerterrein is weergekeerd.

Toen de politie vrijdagavond het parkeerterrein van de Miro afsloot om te voorkomen dat daar illegaal zou worden gecrosst, ontstonden er rellen. Burgemeester Mans besloot daarop een noodverordening aan te nemen voor de omgeving van het parkeerterrein van de Miro. In het weekeinde arresteerde de politie 44 mensen wegens openlijke geweldpleging en overtreding van het samenscholingsverbod.

Gisteren vond de snelrechtprocedure plaats tegen dertien van hen. De Almelose politierechter mr. J. Knol veroordeelde elf verdachten wegens openlijke geweldpleging. De straffen variëren van twee maanden gevangenisstraf tot vijftig uur dienstverlening en drie weken voorwaardelijk. Twee verdachten werden vrijgesproken van openlijke geweldpleging, maar kregen wel boetes opgelegd van driehonderd gulden omdat zij niet hadden voldaan aan de sommatie van de politie om zich te verwijderen. De zwaarste straf werd uitgedeeld aan een 37-jarige inwoner van Enschede. Hij kreeg twee maanden cel wegens bedreiging van een politieagent.

Volgens advocaat mr. R. Speijdel, die vier van de dertien verdachten verdedigde, zijn de ongeregeldheden in Enschede voor een groot deel te wijten aan het late ingrijpen van de overheid. Hij vond dat de politie donderdagavond had moeten ingrijpen toen met een gestolen auto werd gecrosst. Als eerder was ingegrepen, dan was de zaak volgens Speijdel niet zo uit de hand gelopen.

Twee meerderjarige verdachten zitten nog in voorarrest. Het is niet duidelijk of zij voor de politierechter of de meervoudige strafkamer moeten verschijnen.