Nieuw apparaat ter voorkoming overval

OOSTERBEEK, 21 AUG. Het Oosterbeekse beveiligingsbedrijf RTP Mactwin heeft een apparaat ontwikkeld waarmee de dagopbrengsten van winkelcentra en de geldlopers veel beter beveiligd kunnen worden tegen overvallen. Het apparaat, de mobiele afstort safe (MAS), is eigenlijk de 'grote broer' van de al enkele jaren bekende plofkoffer, die geldlopers gebruiken. Dat zegt A. Rots, directeur van RTP Mactwin.

De plofkoffer is eveneens door het Oosterbeekse bedrijf ontwikkeld in opdracht van geldtransportbedrijf Brinks Nedlloyd. De koffer maakt de inhoud waardeloos bij een overval. Alleen de eigenaar van het geld kan de buit dan nog inwisselen tegen gewoon geld. Door het gebruik van de plofkoffer is het aantal overvallen op geldlopers op straat aanzienlijk minder geworden.

De MAS ziet eruit als een bezemwagen, zegt Rots. Er zit een plofkoffer in. Twee geldopers duwen het karretje in een winkelcentrum voort. Bij winkels en banken neemt een geldloper de plofkoffer mee in een beveiligde ruimte. Daar kan hij de koffer eenmalig openen om de dagopbrengst erin te stoppen. Buiten plaatst hij de koffer in de MAS, die via elektronische signalen de koffer herkent, opent en leegmaakt. Bij de volgende winkel kan de geldloper de plofkoffer opnieuw een keer openen. De MAS weet wanneer er een overval gepleegd wordt. Op dat moment wordt de inhoud van het karretje waardeloos gemaakt. Volgens Rots is het grote voordeel van dit systeem, dat de geldlopers buiten de speciaal beveiligde ruimtes nooit bij het geld kunnen komen, zodat een overval zinloos is geworden. (ANP)