Mathieu Smedts

In de necrologie betreffende Mathieu Smedts (13 augustus) wordt vermeld dat Smedts uit de Brabantse Peel kwam. Uit zijn boek 'Een weerbarstig katholiek' (uitgeverij Ambo 1966, blz. 10) valt op te maken, dat het gehucht Maris bij Grashoek/Panningen zijn eerste grond is, dus de Limburgse Peel. Later verhuisde het gezin naar het dorpje America bij Horst.

Daar bezocht hij vaak ons ouderlijk huis van het Hoofd der School P. Swenker en daar hoorde hij al over de wrijvingen met de hiërarchie... Het boek vertelt plastisch, hoe mijn vader nogal eens, tengevolge van een plensbui uit de zondagse wijwaterskwast-zegeningen door de boze pastoor, in een al te vochtig jasje thuis kwam.

Tevens verbreedde hij daar ook voor het eerst de enge nog vooroorlogse katholieke levensblik, door de boeken uit onze boekenkast naarstig te lezen, die niet alle 'nihil obstat' voerden.

    • E.C.M. Franken-Swenker