Lichtgewonden bij val heli in randmeer

LELYSTAD, 21 AUG. Een helikopter met twee ambtenaren van Rijkswaterstaat Directie IJsselmeergebied is gistermiddag neergestort in het Ketelmeer, ten noordoosten van Lelystad. De directeur van die dienst, C. van der Wildt, en projectleidster Th. Helmerhorst, raakten licht gewond.

De piloot van het particulier verhuurde toestel ligt in een ziekenhuis in Zwolle. Hij werd bewusteloos uit het water gehaald, maar is niet zwaar gewond.

De ambtenaren maakten een fotovlucht om de algengroei in de Randmeren in kaart te brengen ter voorbereiding van een symposium volgende maand. De helikopter had ongeveer een uur gevlogen toen hij van circa honderd meter hoogte naar beneden viel en volgens een ooggetuige 'als een roofvogel het water indook'. Het Ketelmeer is op die plek ongeveer tweeëneenhalve meter diep.

Medewerkers van Rijkswaterstaat, die vlakbij in een patrouilleboot voeren, waren snel bij het ongeluk. Door de harde klap op het water was de plexiglas voorkant van het toestel eraf gebroken en konden de inzittenden binnen enkele minuten uit het water worden gehaald. Binnen twee uur was ook de helikopter van de bodem getakeld.

De Raad voor de Luchtvaart en de Amerikaanse fabrikant van de civiele helikopter, Hiller, onderzoeken de oorzaak van het ongeluk. Uitkomsten daarvan zijn pas over enkele weken te verwachten.