Israel boekt eerste succes met proef met anti-raketraket

TEL AVIV, 21 AUG. Israel heeft gisteren met succes een proef genomen met een antiballistische raket, de Arrow-2 (Pijl-2). Een inkomende ballistische raket, die door een Israelisch marinevaartuig om 15.16 uur in de Middellandse Zee werd afgevuurd en met een snelheid van negenmaal het geluid uit de atmosfeer naar beneden kwam, werd 50 seconden later op twintig kilometer hoogte door de Arrow-2 onderschept.

De raket, die een produkt is van nauwe Israelisch-Amerikaanse samenwerking, trof volgens Amerikaanse woordvoerders de inkomende ballistische raket. “Metaal tegen metaal”, aldus een van hen. De Israelische tv zond gisteravond beelden van de proef uit die de onderschepping lieten zien. Voor zover bekend is dit de eerste keer dat Israel met succes met een antiballistische raket een ballistische raket heeft neergeschoten. Israel hoopt tegen het eind van deze eeuw de eerste antiballistische batterij operationeel te hebben. Ze'ev Shiff, de militaire commentator van het dagblad Ha'arets, merkte gistermiddag echter op dat het uitgesloten is dat het hele Israelische grondgebied met dit buitengewoon dure luchtverdedigingssysteem tegen ballistische raketten kan worden afgeschermd. Met de ontwikkeling van het Pijl-project is begonnen na de Golfoorlog in 1991, toen onder andere Tel Aviv doelwit was van Iraakse Scud-raketten en de Patriot-raketten in de praktijk geen antwoord op deze bedreiging bleken te zijn. De ontwikkelingskosten van het Arrow-project zijn begroot op 1,6 miljard dollar, waarvan de VS 72 procent voor hun rekening nemen. De proef met de Arrow-2 had gisteren dan ook plaats onder Amerikaanse supervisie.

De Israelische proef met de Pijl volgt op in Jeruzalem vrijgegeven informatie over Syrische proefnemingen met Scud-C-raketten die doelen in heel Israel kunnen bereiken. Volgens Ze'ev Shiff bestaat er tussen de proefnemingen in beide landen geen enkel verband.

Maar ze worden wel gehouden in een periode van oplopende verbale spanning tussen Israel en Syrië. De Syrische media meldden gisteren dat Israel van plan is Syrië aan te vallen.

Naar aanleiding van deze Syrische beoordeling van de situatie heeft premier Benjamin Netanyahu gisteren gezegd dat “wij Syrië niet bedreigen”. Volgens Netanyahu hebben de Syrische proeven met de ver-dragende Scudraketten geen verandering gebracht in de strategische capaciteit van Syrië.

    • Salomon Bouman