IFOR gaat ondanks Servische protesten door met vernietigen wapens

MARGETICI, 21 AUG. Ondanks scherpe protesten van de Bosnische Serviërs gaat de NAVO-vredesmacht in Bosnië, IFOR, door met de vernietiging van tonnen in beslag genomen wapens en munitie.

Wel is vandaag op grond van de protesten besloten de plaats van de wapenvernietiging te veranderen.

Maandag bliezen IFOR-soldaten 27 ton op, gisterochtend twaalf ton en 's middags nog eens 24 ton. De wapens en munitie worden in containers verpakt en in mijnschachten neergelaten alvorens te worden opgeblazen. In totaal moet driehonderd ton worden vernietigd. Het grootste deel van de in beslag genomen wapens bestaat uit mijnen.

Het wapentuig werd het afgelopen weekeinde in beslag genomen in Margetici, niet ver van Sokolac, waar de Bosnische Serviërs er een illegaal wapendepot op na bleken te houden. Sinds de omsingeling en ontruiming van de opslagplaats hebben ze dagelijks geprotesteerd. Gisteren noemde de waarnemend president van de Servische Republiek in Bosnië, Biljana Plavsic, het “ontoelaatbaar” dat IFOR wapentuig van de Serviërs opblaast, terwijl tegelijkertijd “de moslimpartij wordt herbewapend”. Ze dreigde met consequenties: “We hebben voorgesteld de wapens te verkopen. Het volk heeft er duur voor betaald. Maar dat voorstel is afgewezen en de consequenties daarvan kunnen zeer ernstig zijn voor de algehele situatie.”

De Bosnische Serviërs hebben ook milieubezwaren geuit. Eerder deze week voerden ze aan dat de vernietiging van het wapentuig gevolgen heeft voor het grondwater in het betreffende gebied. Gisteren klaagden ze dat een orthodoxe kerk in Sokolac schade heeft opgelopen. Het gaat om “een van de ouste religieuze gebouwen van de regio”. Het kerkgebouw vertoont scheuren, volgens de Serviërs als gevolg van de IFOR-operatie. Met het oog op die protesten gaat IFOR de wapens elders vernietigen. (Reuter, AFP)