Handelstekort VS met China voorbij Japan

PEKING/WASHINGTON, 21 AUG. Het handelstekort van de Verenigde Staten met China is in juni opgelopen tot 3,3 miljard dollar en is daarmee voor het eerst groter dan dat met Japan. Het handelstekort heeft eerder dit jaar een grote rol gespeeld bij handelsconflict over illegale namaak in China.

De Chinese regering liet vandaag weten dat de VS geen overhaaste conclusies moeten verbinden aan de juni-cijfers, die gisteren bekend werden gemaakt. “Je hebt er niet veel aan de cijfers over een maand als uitgangspunt te nemen. Daarvoor is een langere periode nodig”, zei een een woordvoeder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Handel en Economische Samenwerking.

De Amerikaanse regering had gisteren al gezegd dat de cijfers over het totale handelstekort een verbetering tonen, van het abnormaal hoge totaal van 10,5 miljard dollar in mei tot een totaal van 8,1 miljard in juni. De Amerikaanse handelsminister Mickey Kantor zei de cijfers van het totale tekort tonen dat de handelspolitiek van de regering van president Clinton succes heeft geboekt bij het openen van buitenlandse markten en het verkopen van Amerikaanse produkten. Ook de groei van het handelstekort is volgens Kantor trager dan de laatste jaren, zij het “nog steeds te hoog”.

De positieve uitleg die Kantor heeft gegeven aan de jongste cijfers wordt door deskundigen uitgelegd als een poging om aan de vooravond van de Democratische Conventie volgende week positieve nieuwtjes te vergaren. In het huidige verkiezingsjaar liggen de handelscijfers nog gevoeliger dan gebruikelijk. Amerikanen ergeren er zich al jaren aan dat zij veel meer buitenlandse produkten kopen dan andere landen Amerikaanse produkten. De Amerikaanse bevolking en de regering wijzen in veel gevallen op al dan niet vermeende oneerlijke handelspraktijken van andere landen, waarbij China langzaamaan de positie van boeman heeft overgenomen van Japan.

Dat het handelstekort van China in juni dat van Japan (3,24 miljard) heeft overschreden heeft dan ook politieke betekenis. De kans dat de spanningen tussen de VS en China opnieuw zullen oplopen is met de jongste cijfers dan ook behoorlijk toegenomen, menen deskundigen. Duidelijks is namelijk dat het totale handelstekort van de VS met China dit jaar hoger zal uitvallen dan de 34 miljard dollar vorig jaar. Vooral op het gebied van high tech-produkten, elektronica, optica en auto-onderdelen zullen de Amerikanen meer Chinese produkten invoeren dan China Amerikaanse.

Eerder dit jaar dreigde een handelsoorlog tussen de VS en China. Volgens de VS worden in China op grote schaal Amerikaanse merkprodukten, computerprogramma's, cd's en films illegaal gekopieerd, waardoor de Amerikaanse industrie miljarden dollars inkomsten zou mislopen. Wederzijdse sancties konden toen op het nippertje worden afgewend met een akkord, waarin China opnieuw beloofde de piraterij hard te zullen aanpakken. Boeing, een van de meer succesvolle exporteurs in Chian heeft gezegd door het conflict veel omzet te zijn kwijtgeraakt aan concurrent Airbus. (Reuter)