Ex-zakenpartner Clinton twee jaar cel in wegens fraude

WASHINGTON, 21 AUG. Susan McDougal, een van de voormalige zakenpartners van de Amerikaanse president Clinton in het Whitewaterproject, is gisteren veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf en drie jaar voorwaardelijk. Haar advocaat zei in een reactie op de uitspraak dat zijn cliënte het slachtoffer is geworden van een politieke vendetta.

Eind mei had een jury in Little Rock, de hoofdstad van de staat Arkansas, Susan McDougal, haar ex-man James McDougal en de toenmalige gouverneur van Arkansas Jim Guy Tucker schuldig bevonden aan fraude en samenzwering. De jury achtte bewezen dat Susan McDougal in 1986 een frauduleuze lening van 300.000 dollar had gekregen en het geld vervolgens had besteed op een manier die in strijd was met de voorwaarden van de lening. Rechter George Howard Jr. verwierp het verweer van Susan McDougal dat ze alleen had gehandeld in opdracht van haar toenmalige echtgenoot.

De bankier die haar de onrechtmatige lening had verstrekt, David Hale, heeft getuigd dat hij handelde onder druk van de toenmalige gouverneur van Arkansas, Bill Clinton. Hale, die zelf een straf van 28 maanden uitzit voor een andere zaak, heeft voor zijn medewerking aan het Whitewaterproces strafvermindering gekregen.

De Clintons en de McDougals waren in de jaren zeventig en tachtig bevriend en partners in het onroerendgoedproject Whitewater, dat een financieel fiasco werd. Hillary Clinton heeft als advocaat juridisch werk gedaan voor de inmiddels failliete en corrupt gebleken spaarbank van James McDougal, de Madison Guaranty Savings and Loan. President Clinton is twee keer als getuige opgetreden in rechtszaken die met Whitewater verband houden en zijn vrouw is gehoord door een zogeheten grand jury. Maar geen van beiden zijn ze voor iets aangeklaagd.

De straf van James McDougal zal pas op 18 november bekend worden gemaakt. Volgens niet bevestigde berichten in de Amerikaanse pers werkt hij samen met de aanklager en verstrekt hij hem mogelijk belastende informatie over Clinton en zijn vrouw Hillary, om zo strafvermindering te krijgen. Tucker, die in juli aftrad, kreeg maandag vier jaar voorwaardelijk opgelegd, waaronder achttien maanden huisarrest. Hij heeft aangekondigd in beroep te zullen gaan.

Susan McDougal (42) moet de bewuste lening met rente terugbetalen en heeft ook nog 5.000 dollar boete plus 312 uur maatschappelijke dienstverlening opgelegd gekregen. Volgens haar advocaat had de openbare aanklager over strafvermindering willen praten als zij informatie over de president en zijn vrouw zou verstrekken. “Maar voor zover ik weet heeft ze geen belastende informatie over Bill en Hillary Clinton”, aldus de advocaat.