'Cursus uitsmijter' ligt in het verschiet

DEN HAAG, 21 AUG. Minister Sorgdrager (Justitie) onderzoekt of uitsmijters en portiers in het nachtelijke uitgaansleven in de toekomst verplicht kunnen worden een cursus te volgen.

Volgens een woordvoerder van het departement willen politie, justitie en het bedrijfsschap Horeca Nederland gezamenlijk proberen de kwaliteit van de ordebewaarders in het uitgaansleven te verbeteren en meer greep krijgen op de beroepsgroep.

Door een betere scholing kunnen mogelijk geweldsincidenten in het uitgaansleven worden voorkomen, menen politie en justitie. De portiers en uitsmijters moeten dan eerst hun diploma halen voordat zij voor deuren van discotheken, bars en nachtclubs kunnen worden geposteerd.

Eind september komen de betrokken instanties met hun plannen naar buiten. “Er is onvrede over de huidige situatie”, zei een woordvoerder van minister Sorgdrager vanochtend. “Als je de kwaliteit wilt verbeteren moet je bepaalde eisen kunnen stellen aan dergelijk personeel. Je moet dan denken aan een screening vooraf van ordebewaarders en een cursus waarin de belangrijkste sociale vaardigheden aan de orde komen. Dan weet je met welke mensen je mensen te maken. Bovendien weten zij hoe ze hun werk moeten doen.” Inmiddels voeren politie en justitie gesprekken met Horeca Nederland over de plannen, aldus de woordvoerder.

Volgend jaar komt er een nieuwe Wet op de beveiligingsorganisaties en recherchebureaus. Die vervangt de oude Wet op de weerkorpsen en particuliere beveiligingsorganisaties van 1933, die volgens Justitie “hard aan vervanging toe is”.

De cursus voor uitsmijter moet worden opgezet door het bedrijfschap zelf, in samenwerking met politie en justitie.