Centrale banken VS doen niets aan rente

WASHINGTON, 21 AUG. Er komt geen verandering in de rentetarieven van de Verenigde Staten. Dat heeft het beleidscomité van de Federal reserve Board, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, gisteren besloten. Het besluit werd op de financiële markten verwacht.

Een maand geleden, na een kwartaal van sterke groei van de Amerikaanse economie en een verkrappende arbeidsmarkt, werd wel een renteverhoging verwacht om mogelijk oplevende inflatie vroegtijdig de kop in te drukken. Sindsdien is het beeld van de Amerikaanse economie gemengd.

Het besluit van de Amerikaanse centrale banken betekent dat zijn met hun operaties op de geldmarkt het voornaamste geldmarkttarief, de federal fund rate, niet zullen laten oplopen vanaf het huidige niveau van 5,25 procent. De federal fund rate is bepalend voor de rente die Amerikaanse commerciële banken elkaar berekenen voor zeer kortlopende leningen.

Het disconto, de bodem van de Amerikaanse rente, blijft ook onveranderd, op 5 procent.

Op de financiële markten werd het uitblijven van de Amerikaanse rentestap lauw begroet. Op Wall Street gingen aandelen een half procent omhoog, met 21,82 punten tot 5721,26 punten. De bredere Standard & Poor-500 index ging 0,16 procent naar beneden. In de obligatiekoersen veranderde vrijwel niets, en ook de koers van de Amerikaanse dollar bleef vrijwel ongewijzigd tegenover de Japanse yen en de Duitse mark.

Door het besluit de rente onveranderd te laten haalde de 'Fed' de lont uit een mogelijke politieke controverse rond de Amerikaanse rente. Een verhoging van de tarieven zou een rol kunnen spelen in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november. (ANP, AP, Reuter)