Beurs beleeft lichte terugval door obligaties

AMSTERDAM, 21 AUG. Lagere obligatiekoersen hebben de Amsterdamse effectenbeurs vanochtend licht onder druk gezet. De belangrijkste graadmeter van het Damrak, de AEX-index, daalde 3,36 punten op 562,36. Handelaren noemden de correctie “heel gezond.”

AMSTERDAM Handelaren waren vanochtend nauwelijks verontrust door de lichte terugval van de Amsterdamse effectenbeurs. Volgens de meesten is de AEX de afgelopen maanden te snel omhoog geschoten. Dat de markt dat nu corrigeert vormt volgens hen geen probleem.

Verschillende grote fondsen die de afgelopen weken aardige koerswinsten hebben geboekt moesten echter inleveren. Koninklijke Olie noteerde zeven dubbeltjes lager op 256,80. ABN Amro en de ING gingen respectievelijk 1,10 en 0,70 gulden achteruit op 92,70 en 54,50. DSM en Akzo stonden respectievelijk 1,60 en een gulden lager op 156,30 en 194,30. Ook Nutricia, dat morgen zijn halfjaarcijfers publiceert, ging 2,40 gulden terug op 192 gulden. De omzetten bleven beperkt.

De effectenbeurs in Londen wist de weg naar boven wel vast te houden. De FT-SE-index noteerde een kleine plus van 3,7 punt. Frankfurt moest daarentegen ruim 13 punten terug, een daling van een half procent. Tot de dalers behoorde ook Unilever, dat 1,70 inleverde op 243 gulden. Het Nederlandse-Britse concern zal waarschijnlijk zijn bod verhogen op het restant van de aandelen Lyons Irish Holdings, een Ierse distributeur van koffie en thee, nadat de respons op een eerder bod onder de maat is gebleven. Procentueel leverde Hoogovens met een min van een gulden op 59,70 het meeste in.

Tegen de trend in ging Hunter-Douglas. De Rotterdamse producent van raambekleding als Luxaflex won negen dubbeltjes op 113,90. Ook Randstad zat weer in de lift: twee kwartjes op 126,50. De transportfondsen die gisteren veel aandacht trokken noteerden vrijwel onveranderd. Het wachten is op Nedlloyd dat vandaag zijn halfjaarcijfers bekendmaakt.

De koers van de Amerikaanse dollar is op de Europese valutamarkten een halve cent lager geopend. Om 10.00 uur werd 1,6675 genoteerd in vergelijking met een slotkoers van 1,6725 gisteren.

NEW YORK De effectenbeurs van New York is gisteren afgesloten met winst. De Dow Jones-index steeg met 21,84 punten tot 5721,28. Het besluit van de Amerikaanse centrale banken om de rente te laten zoals die was, kwam niet als een verrassing. De aandelenkoersen reageerden dan ook niet. De rente blijft voorlopig dan wel op hetzelfde peil staan, maar over de rentestand op de langere termijn bestaat onzekerheid.

Van de fondsen die gisteren het meest verhandeld werden, stond PepsiCo aan top. Maandag was er veel van de koers afgegaan omdat het frisdrankenconcern in Venezuela zijn bottelarij-partner is kwijtgeraakt. De dollar reageerde ook niet op het onveranderd blijven van de rente in de VS. Ook het eerder op de dag bekendgemaakte handelstekort, dat kleiner uitviel dan was verwacht, liet de handel vrijwel koud. Tegen het einde van de handel in New York stond de dollar op 1,6695 gulden.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio sloot hoger. De Nikkei-index van 225 aandelen steeg met 148,01 punten (0,7 procent) tot 21.275,02. De omzet was met 320 miljoen aandelen wat groter dan de magere aantallen van de voorgaande dagen.