Arbiters dreigen een weekeinde niet te fluiten

ROTTERDAM, 21 AUG. De scheidrechters in het betaalde voetbal dreigen in september gedurende een weekeinde van de ere- en eerste divisie niet in actie te komen. De Belangenvereniging Scheidsrechters Betaald Voetbal (BSBV) heeft dat gisteren tijdens een vergadering in Zeist haar leden geadviseerd indien de KNVB niet ingaat op haar financiële eisen. Een datum voor de actie is nog niet genoemd.

De BSBV verlangt met ingang van komend seizoen voor de zes scheidsrechters uit de elitegroep een vergoeding van tweeduizend gulden per wedstrijd. Tot dusver ontvingen zij een bedrag van duizend gulden plus een reiskostenvergoeding. De KNVB wil niet verder gaan dan 1750 gulden. Ook voor de arbiters uit de A- en de B-groep ligt de eis van de BSBV hoger dan het aanbod van de KNVB. Pas over drie jaar wil de bond de gevraagde tweeduizend gulden uitkeren. Tussen de eisen van de arbiters en het beleid van de bond zit een financiële kloof van 1,25 miljoen gulden.

De belangenvereniging streeft naar een professionelere begeleiding van de arbiters en wil daartoe een uitzendbureau oprichten, die de scheidsrechters aan de KNVB zal verhuren. BSBV-voorzitter A. Treffers: “Wij willen een eigen professioneel apparaat opzetten die betere arbeidsvoorwaarden en pensioenvoorzieningen voor onze leden kunnen regelen. De KNVB heeft goede arbeidsvoorwaarden voor iedereen die in het professionele voetbal werkt, behalve voor de scheidsrechters. De verhouding tussen de rechten en plichten van de arbiters is scheef, wij zoeken naar een balans. De arbitrage vormt toch een belangrijk onderdeel van het voetbal.” Omdat de Nederlandse scheidrechters naast hun activiteiten voor de KNVB op de arbeidsmarkt actief zijn, moeten zij hun werkgever regelmatig vrijaf vragen om een wedstrijd te kunnen leiden, beargumenteert Treffers. “Dat kost vaak geld. Daarvoor zou de KNVB een redelijke compensatie moeten bieden.” Daarnaast haalt Treffers het voorbeeld aan van scheidsrechter John Blankenstein, die vorige week niet voldeed aan de eisen van een conditietest en daardoor van de scheidsrechterslijst werd geschrapt. “In zo'n geval praat je ook over gederfde inkomsten. Er is geen regeling die daarin voorziet.”

Treffers wil ten aanzien van de aangekondigde actie niet spreken van een staking, “want wij hebben geen arbeidsovereenkomst met de KNVB, maar het komt er wel op neer”.

De KNVB is vanochtend door de BSBV op de hoogte gesteld van de actieplannen. De bond moet hier nog op reageren, maar een woordvoerder liet weten dat de bond geen ruimte ziet voor verdere onderhandelingen. “De clubs zijn afgelopen zondag unaniem akkoord gegaan met de voorstellen van de sectie betaald voetbal. Daarmee staan de vergoedingen de komende drie jaar vast.”

Hoewel Treffers spreekt van een eindbod van de kant van de BSBV, denkt hij dat er nog wel iets uit onderhandelingen met de KNVB kan komen. “Wij hebben al een compromisvoorstel gedaan. Nu is het de beurt aan de bond. De KNVB zou altijd moeten kunnen terugkomen op een eerder genomen besluit. Het enige wat wij vragen is een stuk voldoening en een stuk rechtvaardigheid.”