'Al in 1993 tip over Dutroux bij justitie België'

NEUFCHATEAU, 21 AUG. Justitie in Luik is al in 1993 getipt over de plannen van Marc Dutroux, de hoofdverdachte in de Belgische zedenzaak waarin ten minste zes meisjes zijn ontvoerd en misbruikt. Dat meldt de televisiezender RTL-TVi, die citeert uit een politierapport. Justitie in Luik wil geen commentaar geven.

In het door RTL-geciteerde rapport zou al melding zijn gemaakt van de kelders die Dutroux in zijn huizen bouwde “met de bedoeling er kinderen vast te houden, in afwachting van hun overbrenging naar het buitenland”. Dutroux zou na een huiszoeking zijn ondervraagd “over het doel van deze werken”, aldus het rapport. “Hij heeft verklaard dat hij gewoon zijn kelder wilde herinrichten.”

Na de ontvoering, in juni vorig jaar, van de achtjarige Julie en Mélissa zou de tipgever nog meer informatie hebben gegeven. Zo zou hij de politie een uitgebreide lijst hebben verstrekt met de huizen en auto's van Dutroux. Bij huiszoekingen het afgelopen jaar in huizen van Dutroux, waar op dat moment ontvoerde meisjes zaten opgesloten, werden de kelders niet gevonden.

De advocaat van de ouders van Julie en Mélissa, wier lichamen dit weekeinde in de tuin van Dutroux werden gevonden, zegt dat een agent bij een huiszoeking wegens diefstal in een van Dutroux' woningen “geweeklaag” hoorde. Hij negeerde dit toen Dutroux, vader van drie kinderen, zei dat het zijn eigen kinderen waren. Justitie zou de betrokken agent niet op de hoogte hebben gesteld van het verleden van Dutroux, die in 1989 werd veroordeeld wegens verkrachting van minderjarigen. Ook zouden verklaringen zijn genegeerd van gevangenen in Leuven en Aarlen die zeggen Julie en Mélissa vorig jaar al hebben gezien in kinderporno-bladen.

De tipgever zou justitie in Luik er ook hebben op hebben gewezen dat Dutroux begin 1995 een man heeft gevraagd mee te helpen met de ontvoering van kinderen. Hij zou zo'n achtduizend gulden per kind hebben geboden. Ook zou de tipgever de naam hebben genoemd van een Griekse contactpersoon van Dutroux. De man werd eind vorige week aangehouden maar wegens gebrek aan bewijs weer vrijgelaten.

Minister van justitie De Clerck heeft maandag een onderzoek aangekondigd naar mogelijke fouten die justitie in Luik heeft begaan. Het politie-onderzoek richt zich nu vooral op het terugvinden van An (17) en Eefje (19), die Dutroux ook zegt te hebben ontvoerd. In het onderzoek zijn een dertigtal extra onderzoekers ingezet, een tweede onderzoeksrechter en infra-roodapparatuur uit Groot-Brittannië, dat werd gebruikt in het onderzoek naar het 'house of horror' in Gloucester waar de bouwvakker Fred West met zijn vrouw twaalf lichamen verborg van misbruikte meisjes. De Britse inspecteur die deze zaak leidde, helpt nu de Belgische speurders.