Whitewater: 'milde straf' ex-gouverneur

WASHINGTON, 20 AUG. De voormalige gouverneur van de Amerikaanse staat Arkansas, Jim Guy Tucker (53), is gisteren veroordeeld tot vier jaar voorwaardelijke gevangenisstraf. De rechter zei dat hij Tucker, tegen wie tien jaar gevangenisstraf was geëist, mild strafte wegens zijn chronische leveraandoening.

Tucker staat op een wachtlijst voor een levertransplantatie en artsen hadden getuigd dat hij een verblijf in de gevangenis mogelijk niet zou overleven.

In mei bevond een jury Tucker en twee voormalige zakenpartners van president Clinton, Jim en Susan McDougal, schuldig aan fraude en samenzwering. De zaak kwam voort uit het onderzoek naar de zogenoemde Whitewateraffaire, die draait om een geflopt project van Clinton, zijn vrouw en de McDougals in een stuk land, in de jaren zeventig en tachtig.

De Clintons staan niet terecht, maar de reeks affaires die inmiddels met de term Whitewater wordt aangeduid doet wel afbreuk aan hun prestige. En omdat de openbare aanklager de zaak nog niet heeft afgesloten, blijven speculaties over de mogelijkheid van een aanklacht tegen de president opduiken in de pers. De voornaamste getuige in het proces tegen Tucker en de McDougals heeft verklaard dat hij door Bill Clinton, in de tijd dat die gouverneur van Arkansas was, onder druk is gezet om een illegale lening te verstrekken aan Susan McDougal.

Zonder nadere toelichting is de toewijzing van een straf aan Jim McDougal gisteren uitgesteld tot 18 november, bijna twee weken na de presidentsverkiezingen. Volgens onbevestigde berichten in de Amerikaanse pers werkt McDougal samen met de openbare aanklager, Kenneth Starr, om zo strafvermindering te krijgen. Hij zou zichzelf “de Brutus van Bill Clinton” hebben genoemd. De hoogte van de straf tegen Susan McDougal zal naar verwachting vandaag bekend worden gemaakt.

In juli, na de uitspraak van de jury, trad Tucker af als gouverneur van Arkansas nadat zijn plaatsvervanger had gedreigd een afzettingsprocedure in gang te zetten. Tucker heeft nu een proeftijd van achttien maanden huisarrest gekregen. Daarnaast moet hij bijna 300.000 dollar betalen aan boete en schadeloosstelling aan de door hem gedupeerde bank. Ten slotte moet hij door de hele staat dertien bijeenkomsten van scholieren toespreken over morele waarden en respect voor gezag. Er loopt nog een tweede proces tegen hem.