Vechtschaker heeft baat bij cursus nadenken

AMSTERDAM, 20 AUG. De hersens van Loek van Wely, Nederlands hoogst geklasseerde schaker op de wereldranglijst, werken nog steeds op topsnelheid. Zijn huidige goede vorm is voor een deel te danken aan zijn recente samenwerking met wereldtopper Gata Kamsky.

Van Wely was twee maanden lang de secondant van Kamsky tijdens diens match om het FIDE-wereldkampioenschap tegen Karpov in Kalmukkië. Na zijn terugkeer uit de Russische republiek werd Van Wely vorige week gedeeld eerste in Antwerpen. Deze week ging hij voortvarend van start bij het Donner Memorial in de Rai in Amsterdam. Na drie van de elf ronden deelt hij de eerste plaats met Jeroen Piket.

“Hij heeft zich leren concentreren”, zei Kamsky over zijn secondant, voordat het toernooi begon. “Ik heb hard leren werken”, vertelde de 24-jarige Van Wely gisteren na zijn benauwde remise tegen Ivan Sokolov. “De analyses, met Kamsky en Nikolic, stonden op een zo hoog peil dat mijn hersens steeds sneller begonnen te werken. Dat probeer ik zo lang mogelijk vast te houden.”

Niet bekend

“Ik heb Loek in december in Groningen al gevraagd”, vertelde Kamsky (22 jaar oud) deze week. “In de Verenigde Staten ken ik niet zoveel spelers. Loek is jong en bereid hard te werken. Hij weet veel van bepaalde openingsvarianten. En ik kon met hem hardlopen. Het is een samenwerking voor de toekomst. Ik heb ook overwogen Piket te vragen. Die had ervaring als secondant van Timman. Maar Piket is een familieman. Die konden we niet vragen zo lang van huis te zijn.”

Het schaakkamp in Kalmukkië - Kamsky verloor en wacht nog steeds op zijn prijzengeld - was loodzwaar. “Een dag bestond uit schaken, slapen, schaken, eten, schaken en af en toe joggen of pingpongen”, zei Van Wely. “Tien uur per dag achter het schaakbord was het absolute minimum. Ik zie het als een goede investering. Ik heb het doorstaan en kwam thuis met veel bagage en veel zelfvertrouwen. Bovendien had ik echt weer zin om zelf te schaken.”

De eerste partij die in Amsterdam op het programma stond was het duel tussen meester en leerling. Van Wely won met wit een scherp duel. Een knappe overwinning gezien het krachtsverschil in Elo-rating: 2745 om 2605. “Ik vond het moeilijk om tegen Loek te spelen”, vertelde Kamsky. “Maar ik wilde ook niet snel remise maken. Dus werd het ingewikkeld. Achteraf had ik toch remise moeten aanbieden.”

Ook bij Van Wely - “Ze zullen me wel een watje vinden” - overheersten gemengde gevoelens. “Een pijnlijke affaire. Het was jammer dat ik juist van hem moest winnen. Als je twee maanden met iemand optrekt en intens met hem meeleeft, ontstaat er toch een band.”

Vlak voordat Van Wely vertrok naar het kamp-Kamsky, meldde hij de schaakbond KNSB dat hij niet mee kon doen met het Nederlands kampioenschap. Hij pleegde daarmee contractbreuk, hield de KNSB hem voor. Hoewel het NK met Timman, Piket en Sokolov over voldoende publiekstrekkers beschikte, werd Van Wely later verzocht 2.000 gulden aan drukkosten voor een nieuwe folder te vergoeden.

Zijn aanbod om de boze sponsor tegemoet te komen door een paar simultaans te spelen, werd van de hand gewezen. Een aanbod van Van Wely om als schadevergoeding 2.500 gulden te storten in een jeugdfonds, hielp het conflictje tenslotte de wereld uit. “Ik draag de jeugd een warm hart toe”, luidde het commentaar van Van Wely.

Van Wely betitelt het gedrag van de bond als 'flauw'. “Ze maakten van een vlieg een olifant. Het lijkt me een stuk logischer als de bond niet de kant van de sponsor kiest, maar bij de sponsor begrip kweekt voor de schakers.”

Van Wely heeft inmiddels een Elo-rating van 2605 (en een Elo-winst van 11,5 in Antwerpen). Hij is op de ranglijst Jan Timman en Jeroen Piket gepasseerd. Anders dan Piket, zal Van Wely volgende maand in Jerevan in Armenië voor het Nederlands team spelen op de Olympiade. “Op het tweede bord. Timman is tenslotte Nederlands kampioen.”

    • Remmelt Otten