Thorn en EMI gesplitst verder

De twee ondernemingen die zijn voortgekomen uit de opsplitsing van het Britse concern Thorn EMI hebben op de eerste dag van hun afzonderlijke beursnotering een tegengestelde koersontwikkeling laten zien. Het aandeel van muziekproducent EMI opende maandag in Londen op 1420 pence en sloot op 1459 pence. De verhuurder van consumentenelektronica Thorn zag de koers dalen van 410 tot 391 pence.

Thorn EMI, in 1979 ontstaan door een fusie van de twee bedrijven, sloot afgelopen vrijdag 44 pence hoger op 1833 pence. De koers vertoonde al langer een flinke stijging als gevolg van speculatie dat er na de splitsing een bod zou kunnen komen op EMI. Het was daarom geen verrassing dat het bedrijf als afzonderlijk beursfonds meer aantrekkingkracht voor beleggers had dan Thorn.

EMI is de enige onafhankelijke onderneming onder de vijf grote muziekproducenten. De andere vier, Philips-dochter PolyGram, Sony Records (vroeger CBS), MCA en Warner, zijn alle onderdeel van een groter concern. MCA, sinds vorig jaar eigendom van het Canadese Seagram, lijkt geografisch het mooist aan te sluiten op EMI, maar volgens analisten zouden ook andere mediaconcerns belangstelling kunnen tonen. EMI heeft 64 platenlabels met artiesten als The Beatles, Tina Turner, Diana Ross en UB40.

Thorn EMI boekte vorig jaar een winst voor belasting van 478 miljoen pond (1,2 miljard gulden) op een omzet van 5,05 miljard (13 miljard gulden). De kosten van de opsplitsing belopen 70 miljoen pond (180 miljoen gulden). Topman Colin Southgate heeft de leiding gekregen bij EMI, maar blijft ook nog bij Thorn een jaar bestuurslid zonder uitvoerende taken.