TAARTJE VAN COURGETTE MET GEITENKAAS

De typische Provençaalse keuken, waar Amerikanen en Engelsen in romantische reis- en kookboeken mee dwepen, is deels een mythe die door autochtonen met graagte in stand wordt gehouden. Is het werkelijk zo dat de vis die je voorgeshoteld krijgt, kerksvers ut Marseille in plaats van buiten Frankrijk is angevoerd?

Heeft de kok persoonlijk de kruiden op de berghelling geplukt? Komt de geitenkaas gewikkeld in bladeren van de tamme kastanjeboom echt uit Banon of uit het bedrijf van een naäper? Toch is er nog steeds een authentieke Procençaalse menukaart, waarop verse kruiden en groenten, olijfolie, knoflook en geitenkazen domineren. Je hoeft niet steeds naar de meest gelauwerde adressen om die kaart aan te treffen. Authenticiteit staat los van prijs, zoals dit recept - van de kok van bistrot Le Latin in Aix-en-Provence - bewijst. Voorgerecht voor vier personen:

500-600 gram liefst kleine courgettes

1 theelepel Provençaalse kruiden

1/2 eetlepel verse gesnipperde dille

1 eetlepel gesnipperde bieslook

zout, peper

circa 200 gram verse geitenkaas (van een rol)

olijfolie van goede kwaliteit

Snijd de courgettes overlangs in tweeën. Schep met een theelepel het zaad uit het midden zodat het vruchtvlees overblijft. Snijd de courgettes in stukken en kook deze gedurende tien minuten. Giet het kookvocht af en pureer de stukken courgette. Roer de kruiden door de puree. Met een deksel op de pan op de laagste stand nog tien minuten laten pruttelen. Doe er wat zout en peper bij en laat de puree afkoelen. Snijd vlak voor het serveren de geitenkaas in vier plakken en leg elk daarvan op een klein bord. Verdeel er de puree over. Het fraaiste effect wordt bereikt door een ringvormig voorwerp (bijvoorbeeld een koekuitsteker) van 9-10 centimeter doorsnee om de kaas te plaatsen en hierin de puree te scheppen. Lepel vlak voor het serveren wat olijfolie over het taartje. Garneren met tomaat, een takje dille en bieslook.

    • Annelène van Eijndhoven