Rechter uit Alkmaar in zaak Haarlem

HAARLEM, 20 AUG. Het proces in Haarlem tegen een van cocaïnehandel verdachte medewerker van het Haarlemse openbaar ministerie zal worden behandeld door rechters uit Alkmaar.

Dit is vanochtend bekendgemaakt door de rechtbank in Haarlem. Hiertoe is besloten om discussie over een eerlijke procesvoering tegen de verdachte parketmedewerker te vermijden, aldus de rechtbank. De parketmedewerker, die administratieve werkzaamheden verrichtte voor de van de IRT-affaire bekende Haarlemse officier van justitie O. van der Veen, zit sinds een maand in voorarrest op de verdenking te behoren tot een Surinaams cocaïnekartel.

Volgens de Amsterdamse advocaat van de verdachte parketmedewerker, M. Schaatsbergen, is besloten de rechters uit Alkmaar te laten overkomen nadat hij gisteren dreigde met een kort geding tegen de staat. De belangen van zijn cliënt zouden mogelijk worden geschaad bij een behandeling door Haarlemse rechters. Schaatsbergen drong daarom aan op behandeling van de zaak in een ander arrondissement.

De rechtbank in Haarlem laat weten dat een eventueel kort geding niet van invloed is geweest op het besluit de zaak door Alkmaarse rechters te laten behandelen. Twee weken geleden, op 5 augustus, is al afgesproken dat Haarlemse rechters de zaak niet behandelen, aldus de rechtbank.