Prijzen vanAmsterdams kunstfonds

AMSTERDAM, 20 AUG. Het Amsterdamse Fonds voor de Kunst heeft de L.J.Jordaanprijs 1996 (15.000 gulden) toegekend aan de filmmaker Frans van de Staak (1943).

Van Staak krijgt de prijs voor zijn speelfilm Schijnsel, volgens de jury een heldere en sobere film, in een realistisch decor. De jury toonde ook waardering voor zijn verdiensten op het gebied van de Nederlandse film in het algemeen. De jury vindt dat hij de afgelopen 25 jaar een hecht en eigenzinnig oeuvre heeft opgebouwd en zich heeft ontwikkeld tot een stimulator van jong talent.

De architecten Jan Benthem en Thijs Veldman zijn de winnaars van de Wibautprijs 1996 (15.000 gulden) voor hun aandeel in het masterplan Schiphol 1988-2003. De jury noemde de uitbreiding van Schiphol 'een sprong vooruit in de verstedelijking van Amsterdam'. De aanmoedigingsprijs bouwkunst 1996 (7.500 gulden) is voor Hans Timmer, voor zijn opwaardering van de openbare ruimte in de Amsterdamse wijk De Pijp. De jury prijst zijn vakmanschap voor de aanleg van bestratingspatronen, materiaalkeuzes en de beplanting met bomen.

De prijzen worden op 25 oktober in Paradiso uitgereikt.