OVSE dreigt met actie tegen elf gemeenten in Bosnië

SARAJEVO, 20 AUG. De Europese Veiligheidsorganisatie OVSE, die toezicht houdt op het verloop van de Bosnische verkiezingen, overweegt maatregelen tegen vijf door de moslims en zes door de Serviërs beheerste gemeenten omdat ze zich niet houden aan de regels.

Robert Frowick, leider van de OVSE-missie in Bosnië, zei dat in de elf gemeenten “systematisch democratische vrijheden worden onderdrukt en verkiezingsprocedures worden gemanipuleerd”. De plaatselijke machthebbers “proberen de ontwikkeling van democratische instanties te verhinderen door de vrijheid van beweging, de terugkeer van vluchtelingen, de vrijheid van meningsuiting, de persvrijheid en de vrijheid van vereniging en vergadering te belemmeren”, aldus Frowick.

Vijf van de elf gemeenten liggen in de moslim-Kroatische federatie. Het ergst zijn de misstanden in de voormalige moslim-enclave Bihac. VN-woordvoerder Ivanko maakte maandag melding van twee mislukte bomaanslagen op kandidaten van partijen, die het bij de verkiezingen willen opnemen tegen de regerende Partij van Democratische Actie (SDA) van president Izetbegovic. Volgens Ivanko zijn er inmiddels zes aanslagen gepleegd op critici van de SDA. De plaatselijke politie onderneemt geen actie tegen zulke praktijken. De OVSE heeft eerder de SDA bestraft nadat aanhangers van deze partij oud-premier Silajdzic met een knuppel hadden neergeslagen. Onder de zes door Frowick genoemde gemeenten in de Servische Republiek in Bosnië is Bosanski Novi, waar zaterdag de auto van de vice-voorzitter van de Socialistische Partij - een oppositiepartij die het opneemt tegen de heersende Servische Democratische Partij (SDS) - werd opgeblazen.

Dit weekeinde dwong 'vredescoördinator' Carl Bildt de SDS-autoriteiten in Zvornik, in de Servische Republiek, om de overal in de stad opgehangen SDS-affiches weg te halen omdat ze de beeltenis van ex-partijvoorzitter Radovan Karadzic droegen. Als de affiches niet zouden verdwijnen, zei Bildt, worden de SDS-namen van de kandidatenlijst geschrapt. De plaatselijke SDS-leider bood Bildt zijn excuses aan. Toen hij zich vervolgens beklaagde over de 'genocide' die de moslims in Zvornik tegen de Serviërs zouden hebben aangericht, viel Bildt hem in de rede: “Vroeger was hier 60 procent van de bevolking moslim. Nu is dat nul procent. U moet geen leugens vertellen. Daarmee maakt u zichzelf belachelijk.”

De NAVO-vredesmacht IFOR heeft gisteren een deel van de dit weekeinde in Margetici in beslag genomen munitie van de Bosnische Serviërs vernietigd. De actie werd gestaakt toen de Serviërs met milieubezwaren kwamen. Het opblazen van de munitie zou gevolgen hebben voor het grondwater in het betreffende gebied. Het leger van de Serviërs dreigde gisteren opnieuw dat de vernietigingng van de wapens “de veiligheid” van IFOR in gevaar brengt. (Reuter, AP, AFP)