Nusse Brink opnieuw in onderzoek

ROTTERDAM, 20 AUG. De Stichting Toezicht Effectenverkeer, de waakhond van de financiële markten, gaat na overleg met minister Zalm van Financiën een diepgaand eigen onderzoek instelllen naar de controle van de effectenbeurs op de failliete effectenmakelaars Nusse Brink en Regio Effekt.

Dat heeft minister Zalm gistermiddag aan de Tweede Kamer gemeld nadat afgelopen weekeinde door toedoen van advocaat mr. J. Hoff nieuwe feiten boven tafel kwamen uit het Nusse Brink dossier. Hoff vertegenwoordigt een zakenrelatie van Nusse Brink die als gevolg van het bankroet zijn baan is kwijt geraakt en nu bij de Amsterdamse rechtbank een schadeclaim heeft ingediend tegen de effectenbeurs wegens nalatigheid in de controle op Nusse Brink.

Het onderzoek, dat naar verwachting van de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) zeker weken zal duren, moet “elke twijfel over de dossiers” Nusse Brink en Regio Effekt wegnemen, zo schrijft Zalm aan de Kamer. Eerder informeerde hij de Kamer op basis van gegevens van de STE dat de Nusse Brink affaire geen aanleiding was om te twijfelen aan verminderd vertrouwen in de kwaliteit van de controle van de effectenbeurs op de beurswereld. Nusse Brink en Regio Effekt gingen in 1993 op de fles na financieel wanbeheer en overtreding van de beursregels. Het bankroet van Nusse Brink leidde tot een (nog lopende) strafzaak tegen de voormalige directie wegens frauduleuze praktijken, terwijl de effectenbeurs en de interne controle-instantie (het Controlebureau) onder vuur kwamen te liggen wegens falend toezicht.

Het onderzoek naar de twee affaires zal worden uitgevoerd door de eigen controle-afdeling die de STE begin dit jaar heeft opgericht in samenwerking met een nog de benoemen externe accountant. Een woordvoerster van de STE zegt dat het onderzoek niet alleen is gestart omdat dit weekeinde nieuwe feiten naar voren kwamen, maar een rol heeft het wel gespeeld. Wie de externe accountant zal zijn die bij het onderzoek wordt betrokken, kon een woordvoerster van de STE vanochtend nog niet zeggen.