Nieuwe regering Australië gaat vijf miljard bezuinigen

WELLINGTON, 20 AUG. Onder hevig protest van vakbondsleden, studenten en Aboriginals heeft de nieuwe consernatieve regering van Australië vandaag haar eerste begroting bekendgemaakt. Minister van Financiën Peter Costello liet weten dat de regering van premier John Howard 3,9 miljard Australische dollar (circa 5 miljard gulden) zal bezuinigen, vooral op projecten ten behoeve van Aboriginals, op het budget van universiteiten en op werklozenprojecten. De regering kampt in de nieuwe begroting met een gat van 5,6 miljard dollar (circa 7 miljard gulden).

In totaal werden honderden overheidsprogramma's geschrapt. Subsidies betreffende gezinszaken en kleine bedrijven bleven, zoals beloofd tijdens de verkiezingscampagne, in stand.

Bij protesten tegen de Australische begrotingsplannen zijn vandaag opnieuw rellen uitgebroken. Vakbondsleden, studenten en Aboriginals trachtten het oude parlementsgebouw in Canberra te bestormen.

Bij confrontaties met de politie raakten twee agenten gewond. Ook aan de kant van de betogers vielen enkele lichtgewonden.

Gisteren probeerden betogers het nieuwe parlementsgebouw binnen te dringen. Dat werd door de met gummiknuppels en plastic schilden uitgeruste politie voorkomen.

Ook in Adelaide, Brisbane, Perth en Darwin vonden grootschalige demonstraties plaats, maar die verliepen rustig.

De financiële markten reageerden beduidend positiever op de harde saneringsplannen van de nieuwe Australische regering. De Australische beursindex steeg met 28 punten en de prijs van staatsobligaties steeg.

De bezuinigingsplannen vormen overigens een logisch vervolg op de conservatieve verkiezingsoverwinning van maart dit jaar, toen een einde kwam aan een veertien jaar durend Laborbewind onder leiding van Bob Hawke en Paul Keating.

John Howards regering wil ten minste vier miljard Australische dollar bezuinigingen over de komende twee jaar. Een groot deel van de plannen was al eerder bekend geworden.

In de eerste begroting van een maximaal drie jaar durende regeringstermijn wil Costello duidelijk nu de hardste maatregelen nemen, in de hoop dat de kiezer over ruim twee jaar de grootste klappen vergeten zal zijn. “Wanneer we nu geen correctieve maatregelen nemen en onze begroting in evenwicht brengen, brengen we Australië op een weg van tekorten en schulden die tot in de volgende eeuw zullen blijven aanhouden”, aldus Costello.

De particuliere sector in Australië is gematigd optimistisch over Costello's intenties, maar waarschuwt dat de bezuinigingsplannen gepaard moeten gaan met fundamentele hervormingen op het gebied van arbeidsmarkt, belastingen en sociale zekerheid.

Het probleem voor de conservatieve regering van premier John Howard is dat Australië na een veertien jaar durend gematigd Laborbewind zulke hervormingen alleen met verdere onrust lijkt te zullen accepteren.

    • Hans van Kregten