Minister geeft falen justitie in zedenzaak toe

BRUSSEL, 20 AUG. De Belgische minister van justitie, Stefaan de Clerck, heeft gisteren toegegeven dat justitie heeft gefaald in de zaak van de dit weekeinde vermoord teruggevonden meisjes Julie en Mélissa. De Clerck verklaarde dat de hoofdverdachte in de zaak, Marc Dutroux, slecht is begeleid na zijn vervroegde vrijlating in 1992.

De vorige minister van Justitie, Melchior Wathelet, die fel bekritiseerd wordt omdat hij zijn handtekening zette onder de invrijheidstelling, heeft meegedeeld dat hij dit besluit betreurt maar dat hij naar eer en geweten heeft gehandeld.

Ook De Clerck zei gisteren dat naar de vorm alles in orde was. Maar inhoudelijk niet. Volgens de minister wist Dutroux zijn begeleiders op afstand te houden “ver weg van zijn reële criminele bezigheden”. De begeleiding van ex-gedetineerden moet in de toekomst actiever gebeuren, aldus de minister. Voorts wees hij erop dat Dutroux met voorlopige hechtenis meegerekend, zes van de opgelegde dertien jaar straf wegens verkrachting van minderjarigen had uitgezeten.

De ouders van Julie en Mélissa verwijten justitie dat het onderzoek naar hun verdwenen dochters te traag op gang kwam, dat ze er te weinig bij zijn betrokken en dat er te snel van werd uitgegaan dat er geen hoop meer was. De Clerck, die gisteren anderhalf uur bij de ouders op bezoek was, zegde toe dat er een onderzoek komt naar mogelijke fouten van het Luikse gerecht. “Alleen als we uit dit drama lessen trekken om het juridisch optreden in deze zaken te verbeteren, zullen Julie en Mélissa niet voor niets gestorven zijn”, aldus de minister. Het onderzoek naar de eveneens vorig jaar verdwenen tieners An en Eefje wordt voortgezet. Volgens de vader van een van hen kan het nog even duren voor de meisjes zijn gevonden. De sporen leiden volgens hem naar het buitenland. In de Belgische media wordt gespeculeerd dat de meisjes zich in Tsjechië zouden bevinden.

In het onderzoek, dat vorige week in een stroomversnelling kwam, worden verschillende mensen gehoord. Volgens de BRTN-radio is ook een Nederlander aangehouden, die in Brussel woont en banden heeft met een andere verdachte, een Brusselse makelaar. Na verhoor werd hij weer vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. Hoewel justitie tot nu toe heeft gezegd geen concrete aanwijzingen te hebben dat het gaat om een netwerk van kinderporno, begint het wel daar steeds meer op te lijken. In België en Nederland worden alle kinderontvoeringen van de laatste tijd nog eens bekeken.

Gisteren is de aanhouding bevestigd van de vrouw van de hoofdverdachte. Zij zegt niet betrokken te zijn geweest bij de ontvoeringen van An, Eefje, Julie en Mélissa, maar het parket van Neufchâteau acht het onwaarschijnlijk dat ze van niets wist. Zij werd eerder samen met Dutroux veroordeeld wegens medeplichtigheid aan de verkrachting van minderjarigen.