Lebed twijfelt aan bevelen van Jeltsin; Naar Grozny om 'spoedmaatregelen'

MOSKOU, 20 AUG. Aleksandr Lebed, veiligheidsadviseur van president Jeltsin, betwijfelt of de recente bevelen over de Tsjetsjeense crisis daadwerkelijk van Jeltsin afkomstig zijn. Dat blijkt uit een bekendmaking van zijn Veiligheidsraad.

Lebed vertrekt morgen voor de derde keer in een week naar Tsjetsjenië om “spoedmaatregelen te nemen om de enorme spanning, die daar is ontstaan, weg te nemen”. Inmiddels wordt de Russische bevelhebber die gisteren dreigde Grozny te bombarderen, vervangen.

Over Jeltsins bevel aan Lebed, eerder deze week, om een vredesplan uit te werken en Grozny weer in Russische handen te brengen, meldde de Veiligheidsraad van- middag: “De inhoud van de documenten geeft aanleiding tot twijfel of de president van Rusland een direct aandeel had in [de opstelling van] de tekst.”

Jeltsin zelf is volgens zijn woordvoerder voor twee dagen vertrokken naar Valdaj, een vakantieoord 350 kilometer van Moskou. Berichten dat hij in het ziekenhuis zou zijn opgenomen werden 'absurd' genoemd. De gebeurtenissen van het afgelopen etmaal duiden op onvermogen van de president persoonlijk in te grijpen in een machtsstrijd tussen de hoofdrolspelers in de Tsjetsjenië-crisis.

Niet bekend

Poelikovski gaf burgers 48 uur de tijd om de stad te verlaten, hetgeen zij vanmorgen met duizenden tegelijk begonnen te doen. “Na het verstrijken van de tijdslimiet behoud ik me het recht voor om alle beschikbare middelen te gebruiken, inclusief bommenwerpers, granaatwerpers en artillerie om de posities van de rebellen te bombarderen”, zei Poelikovski gisteren.

Jeltsins veiligheidsadviseur Aleksandr Lebed had zich gisteren juist tégen grootscheepse luchtaanvallen uitgesproken. Die zouden het conflict alleen maar uitbreiden, aldus Lebed, die vorige week een wankel bestand had weten te bereiken. Vandaag kondigde hij aan morgen persoonlijk naar Grozny te gaan om orde op zaken te stellen. Kort na die aankondiging kwam het bericht over het ontslag van Poelikovski.

    • Hans Nijenhuis