Jongen ontvoerd om 'diefstal' van cocaïne

ROTTERDAM, 20 AUG. Een 15-jarige jongen uit Den Bosch, wiens broers in het harddrugsmilieu actief zijn, is twee weken geleden ontvoerd en enkele dagen vastgehouden. Een week geleden werd de jongen ongedeerd door de ontvoerders weer vrijgelaten. Hij wordt nu begeleid door een klinisch psycholoog, zo heeft een woordvoerder van de politie van Den Bosch vanmorgen meegedeeld. Zaterdag werden in verband met de ontvoering drie mensen gearresteerd.

Het slachtoffer heeft een Dominicaanse moeder en een Surinaamse vader. Spaans sprekende mannen namen hem onder bedreiging van vuurwapens uit de ouderlijke woning in de Maaspoort in Den Bosch mee. De jongen werd geblinddoekt naar een onbekende locatie gebracht, vermoedelijk in Nederland. Kort na de ontvoering belden de daders met zijn moeder. Die deed onmiddellijk aangifte bij de politie waarna een recherchebijstandsteam werd gevormd.

De ontvoerders hebben enkele malen met de moeder contact opgenomen. Ze wilden weten waar de twee broers van het slachtoffer en hun vriend, een in Duitsland wonende Dominicaan, verbleven. Dat drietal zou de bende hebben ontdaan van vijf kilo cocaïne met een waarde van enkele honderdduizenden guldens. De ontvoerders dreigden de jongen te zullen doden als het adres van de broers niet werd kenbaar gemaakt. Ook werd met het gijzelen van andere familieleden gedreigd.

Drie dagen later werd de jongen geblinddoekt naar het Centraal Station van Amsterdam gereden, waar een van de ontvoerders een kaartje voor hem kocht en hem op de trein zette naar Utrecht. Daar vandaan reisde de jongen door naar Den Bosch waar hij in de omgeving van zijn ouderlijk huis door de politie werd opgevangen. De politie neemt aan dat de bende het kind niet wilde liquideren toen duidelijk werd, dat de gijzeling onvoldoende resultaat opleverde.

Zaterdag 17 augustus trof de politie bij de woning van een familielid van het slachtoffer in het Brabantse Lithoijen twee in Duitsland woonachtige vrouwen uit de Dominicaanse Republiek aan, onder wie de vriendin van een van de ondergedoken broers, en een eveneens in Duitsland woonachtige Afrikaan die voor de vrouwen als chauffeur fungeerde. Ze vertelden dat ze door de broers naar Lithoijen waren gestuurd omdat daar in het huis, zonder medeweten van de bewoners, een deel van de drugs was verstopt. De politie vond in het huis één kilo cocaïne. De drie werden aangehouden. Vandaag worden zij aan de rechter-commissaris in Den Bosch voorgeleid. De politie doet in het belang van het onderzoek geen medelingen.