Grondprijzen in Japan gedaald

TOKIO, 20 AUG. De Japanse grondprijzen zijn het afgelopen jaar met 13,5 procent gedaald, het vierde achtereenvolgende jaar van daling. Dit heeft de Japanse belastingdienst gisteren bekend gemaakt. De daling brengt de prijzen terug naar het niveau van 1986-87, de periode voor de speculatiehausse die bekend staat als de 'zeepbel'.

De waardering van de dienst dient als basis voor het berekenen van eigendoms- en erfenisbelasting, maar geeft ook een indicatie van de ontwikkeling van marktprijzen. De voorzitter van de associatie van onroerend goedhandelaren waarschuwde voor een negatieve invloed op het herstel van de economie. “Negatieve effecten van de daling kunnen het financiële systeem tot in de kern raken”, aldus voorzitter Shinichiro Takagi.

Het instorten van de 'zeepbel' heeft inmiddels zeven hypotheekbanken tot bankroet gebracht en de gehele financiële wereld met oninbare leningen opgezadeld. Op 31 augustus neemt een nieuw opgerichte instantie de boedel van de hypotheekbanken over en moet door verkoop van onderpanden proberen zoveel mogelijk geld zien terug te krijgen. Elke prijsdaling maakt de verliezen voor de staat en voor de voormalige aandeelhouders en financiers groter. Anderzijds hebben bedrijven en particulieren echter een groot voordeel door de lagere belastingaanslag op grondbezit. Het Nationale Landagentschap wees naar aanleiding van eigen onderzoek in juli op een langzaam einde aan de jarenlange prijsdaling van grond.

De prijsdaling volgens de cijfers van de belastingdienst is het grootst in de hoofdstad Tokio met 16,1 procent, in het centrum van de stad zelfs 20,1 procent, gevolgd door de grote steden Osaka (14,6 procent) en Nagayo (13,1 procent). Het duurste stuk land in Japan is de paar vierkante meter waarop kantoorboekhandel Kyukyodo staat tussen luxe warenhuizen in de wijk Ginza, Tokio. De grond is door de belastingdienst aangeslagen voor 12 miljoen yen (185.000 gulden) per vierkante meter, slechts een derde van het topniveau van 1990: 36,5 miljoen yen (560.000 gulden). De gemiddelde prijs in Tokio ligt nu op 849.000 yen (13.000 gulden) per vierkante meter, ruim vier maal hoger dan de gemiddelde prijs voor het hele land.