Fotografe Van Manen krijgt prijs

AMSTERDAM, 20 AUG.De fotografe Bertien van Manen krijgt de David Röell Prijs 1996 (100.000 gulden). Dat heeft het bestuur van het Prins Bernhard Fonds gisteren bekend gemaakt. De prijs, een tweejaarlijkse prijs op het gebied van beeldende kunst, wordt op 25 oktober in Amsterdam uitgereikt.

De jury prijst Van Manen om haar gehele oeuvre en noemt haar een 'geëngageerd fotografe'. In de jaren '70 begon zij als modefotografe, maar al snel daarna stapte zij over op de documentaire fotografie, waarbij haar interesse vooral uitging naar sociale onderwerpen. Zij maakte onder andere fotoseries over migrantenvrouwen, nonnen, Poolse vrouwen, mijnwerkers en staalarbeiders, alsmede reportages uit Nicaragua. Vorig jaar stelde zij het boek A hundred Summers, a hundred winters samen, over het dagelijks leven van Russen.

Winnaars van de Roëll-prijs mogen een kwart van het geldbedrag vrij besteden, de overige 75 duizend gulden wordt in overleg met het Prins Bernhard Fonds aan een kunstproject uitgegeven.