Enschedese crossers na rellen voor de rechter

AMSTERDAM, 20 AUG.De Almelose politierechter J. Knol heeft vanochtend wegens gebrek aan bewijs een man vrijgesproken van openlijke geweldpleging tijdens de rellen dit weekeinde in Enschede. De man kreeg wel een boete van driehonderd gulden opgelegd wegens samenscholing. Een andere verdachte kreeg vijftig uur dienstverlening opgelegd wegens het gooien van stenen. De uitspraken tegen de overige elf verdachten worden vanmiddag verwacht.

Vanochtend begon de snelrechtprocedure tegen tien verdachten uit Enschede, twee uit Losser en een uit Hengelo. De dertien zouden zich volgens het openbaar ministerie schuldig hebben gemaakt aan openlijk geweldpleging tijdens de rellen die waren ontstaan door illegaal crossen. Ze zouden in groepsverband stenen en flessen naar de politie hebben gegooid. Eén verdachte verschijnt voor de rechter wegens belediging van een politieagent.

In de zaak tegen een 23-jarige verdachte uit Losser liet officier van justitie P. Quak vanochtend vier getuigen aanhouden voor verhoor. Hij verdenkt het viertal van meineed in de zaak tegen de 23-jarige inwoner van Losser.

Volgens de vier getuigen kon de verdachte uit Losser niet betrokken zijn bij de rellen, omdat hij op dat moment elders zou zijn geweest. Twee politieagenten hebben de man echter als stenengooier herkend. De advocaat van de verdachte, P. Conen, heeft op zijn beurt aangekondigd aangifte te zullen doen tegen de twee politieagenten wegens meineed.

Drie minderjarigen zijn gisteren al voor de kinderrechter verschenen. Twee van hen zijn veroordeeld tot dertig uur onbetaalde arbeid. In één geval gelastte de kinderrechter nader onderzoek. Een zaak tegen één jeugdige verdachte werd voorlopig uitgesteld.