Eerste dag staatslening goed voor 1,2 miljard

Minister Zalm van Financiën heeft op de eerste inschrijvingsdag van de nieuwe zesjarige staatslening 1,2 miljard gulden uit de markt gehaald. Gezien het negatieve sentiment op de internationale obligatiemarkten was het Agentschap van Financiën “niet ontevreden” over de opbrengst. De koers opende op 100,60 punt, maar moest onder druk van de mindere stemming worden bijgesteld tot 100,40.

Het rentepercentage van de vrijdag aangekondigde staatslening bedraagt 5,75, hetgeen overeen komt met een effectief rendement van 5,62 procent. De Nederlandse overheid heeft sinds dertig jaar niet zo goedkoop geleend.

De stortingsdatum van de nieuwe staatsobligatie is 16 september. De storting kan voor het eerst giraal geschieden. Dit omdat het Agentschap inmiddels is aangesloten bij het Nederlands Centraal Instituut voor Giraal Effectenverkeer (Negicef). De inschrijving vindt plaats volgens het toonbanksysteem. Daarbij wordt de uitgiftekoers dagelijks vastgesteld en aangepast.

De nieuwe emissie is de vijfde die is bedoeld voor de dekking van de financieringsbehoefte in 1996. Die wordt geraamd op 40,9 miljard gulden. Hiervan is inmiddels 20,6 miljard gulden afgedekt.