Diplomaat Cuba uit VS gezet

WASHINGTON, 20 AUG. De Verenigde Staten hebben gisteren een Cubaanse diplomaat de opdracht gegeven binnen een week het land te verlaten in antwoord op de uitzetting vorige week van een Amerikaanse diplomaat uit Cuba.

De uitzetting van de Amerikaanse diplomaat werd gisteren bekendgemaakt door de VS. De Cubanen zouden de verblijfsvergunning van de diplomaat, Robin Meyer, hebben ingetrokken omdat haar “activiteiten niet rijmden met haar diplomatieke status”. Meyer was volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bij de Amerikaanse missie in Havana belast met de rechten van de mens. Ze ontmoette volgens het ministerie regelmatig leden van onafhankelijke Cubaanse groeperingen en voorvechters van de rechten van de mens. De diplomaat had daarbij volgens de VS “morele steun verleend en informatie uitgedeeld”, onder meer de Universele verklaring van de rechten van de mens en leerboeken over democratie, internationaal recht en journalistiek.

Volgens de VS had de diplomaat de Weense conventie voor diplomatieke relaties niet geschonden. “Amerikaanse diplomaten over de hele wereld houden zich met soortgelijke activiteiten bezig”, aldus het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. (Reuter, AP)