Britse koninklijke familie koerst naar modernisering

LONDEN, 20 AUG. De Britse koninklijke familie blijkt radicale plannen te koesteren voor modernisering van de monarchie. Koningin Elizabeth wil de 8,7 miljoen pond die zij jaarlijks uit de staatskas ontvangt inleveren, in ruil voor behoud van de opbrengst van de koninklijke eigendommen (94,5 miljoen pond).

Deze wordt sinds 1760 afgedragen aan de staat. Een grondwetsexpert van de London School of Economics zegt in de Britse krant The Guardian dat deze 'privatisering' het einde zou zijn van de traditionele monarchie. “De koningin geeft hiermee toe dat het hele idee van een familie-monarchie dood is.”

De onthullingen over de plannen zijn afkomstig van het boulevardblad The Sun. Een woordvoerder van het paleis heeft het bestaan van brainstormsessies over de toekomst van de monarchie bevestigd, maar wil niet ingaan op de inhoud. De sessies worden bijgewoond door koningin Elizabeth (70), haar echtgenoot Philip, troonopvolger Charles en hun privésecretarissen. Het beraad werd ingesteld na 1992, door Elizabeth haar 'annus horribilis' genoemd, het jaar waarin zowel het huwelijk van Charles en Diana als dat van Andrew en Sarah strandde.

De koningin wil zich volgens The Sun ook ontdoen van enkele oude gebruiken. Een uit 1701 stammende regel die vorsten verbiedt te trouwen met een katholiek, bedoeld om de invloed van de paus in te dammen, zou moeten vervallen, en vorsten zouden niet langer de functie van hoofd van de Church of England moeten bekleden. Een oudste dochter, die volgens een regel uit de elfde eeuw als troonopvolger moet worden gepasseerd voor de oudste zoon, zou kroonprinses moeten kunnen zijn. Tot slot zou de koninklijke familie drastisch moeten krimpen.

De Britse kranten verschillen in hun interpretatie van het privatiseringsplan. The Guardian legt het uit als een subtiele manier van de familie om zichzelf te verrijken, terwijl The Independent erop wijst dat de koninklijke familie weleens failliet zou kunnen gaan. Het leeuwendeel van de opbrengst van het koninklijk bezit gaat volgens de krant op aan uitgaven van de familie, hun staf en het onderhoud van acht paleizen.