Brit overleden door eten van besmet vlees

ROTTERDAM, 20 AUG. De 20-jarige Brit Peter Hall die in februari aan de ziekte van Creutzfeldt-Jakob overleed is geen natuurlijk dood gestorven, maar overleden door het eten van beefburgers afkomstig van koeien met de gekke-koeienziekte. Dit oordeelde de Britse lijkschouwer Geoffrey Burt gisteren in Durham. Daarmee is voor het eerst juridisch een verband gelegd tussen de gekke-koeienziekte (BSE) en de dodelijke hersenziekte van Creutzfeldt-Jakob bij mensen.

In een reactie zeiden onderzoekers van het ministerie van Landbouw en een woordvoerder van Landbouw dat het wetenschappelijke verband tussen Creutzfeldt-Jakob en de consumptie van spier- of orgaanvlees van met BSE besmette koeien wetenschappelijk nog niet bewezen is en nog zeker anderhalf jaar onderzoek vergt. De ouders van de 20-jarige Peter Hall dringen nu aan op een openbaar onderzoek. Eventueel zullen ze een eis tot schadevergoeding indienen. Zij vinden dat hun zoon is overleden door fouten van politici. De juridische uitspraak kan de druk op de politiek vergroten om een officieel onderzoek naar het Britse BSE-schandaal in te stellen.

Peter Hall behoort tot de twaalf jonge Britten die de afgelopen jaren een nieuwe vorm van de ziekte van Creutzfeldt-Jakob kregen. De ziekte veroorzaakt dementie en bewegingsstoornissen. Na de dood vindt de patholoog anatoom sponsachtige structuren in de hersenen van de slachtoffers.

De ziekte en de dood van Peter Hall heeft al eerder veel aandacht getrokken omdat Hall vanaf zijn zestiende vegetariër was. In de jaren daarvoor, vertelde zijn vader tijdens een gerechtelijk vooronderzoek, at hij graag een beefburger als hij uit school kwam.