Bezetting van universiteit in Seoul voorbij

SEOUL, 20 AUG. De Zuidkoreaanse politie heeft vandaag met geweld een einde gemaakt aan de bezetting van de Yonsei-universiteit in de hoofdstad Seoul door studenten die demonstreerden voor hereniging met Noord-Korea.

Ongeveer vijfduizend leden van de oproerpolitie bestormden vanochtend rond half zes plaatselijke tijd een van de twee universiteitsgebouwen waarin de studenten sinds ruim een week bivakkeerden. Tegelijkertijd sproeiden helikopters traangas boven het universiteitsterrein. Vanaf het dak van een aangrenzend gebouw nam een anti-terreurbrigade studenten onder schot, die brandbommen, stenen en meubilair uit klaslokalen naar de politie gooiden.

De politie arresteerde ongeveer 1.500 studenten. Tweeduizend anderen, die zich hadden verschanst in de nabijgelegen faculteit van natuurwetenschappen, vluchtten via een wirwar van nauwe steegjes naar de heuvels die de universiteit omringen. De politie zette een klopjacht in en arresteerde, aldus het Zuidkoreaanse televisiestation Yonhap, de helft van hen.

De demonstranten hadden enkele uren tevoren geweigerd gehoor te geven aan de oproep van premier Lee Soo Sung zich over te geven in ruil voor een milde behandeling door de autoriteiten. De studenten verklaarden dat zij zouden blijven vechten tot zij de garantie kregen veilig naar huis terug te kunnen keren. De politie dreigde gisteren nog met scherp te schieten als de studenten geweld zouden gebruiken tegen gezagsdragers. De autoriteiten blokkeerden zaterdag de aanvoer van voedsel en medicijnen naar de studenten. Enkele uitgeputte studenten die zich daarop overgaven, werden onmiddellijk gearresteerd. Naar schatting twaalf studenten, van wie enkelen bewusteloos waren geraakt, werden naar het ziekenhuis overgebracht.

Volgens de politiefunctionarissen vielen bij de bestorming van het gebouw ongeveer 24 gewonden. In totaal raakten bij de bezetting meer dan zevenhonderd politieagenten en ongeveer driehonderd studenten gewond. De politie verrichtte 4.800 aanhoudingen, waarvan 2.300 vandaag. Ten minste 69 studenten worden nog vastgehouden.

De bezetting van de Yonsei-universiteit begon op 12 augustus, toen de politie een einde probeerde te maken aan de verboden jaarlijkse demonstratie van studenten voor hereniging met Noord-Korea. De ongeveer zevenduizend demonstranten eisten tevens terugtrekking van de 37.000 Amerikaanse troepen die in het land zijn gestationeerd en die een hereniging van de twee Korea's in de weg zouden staan. De Zuidkoreaanse autoriteiten beschouwen de demonstranten als linkse sympathisanten van het communistische Noord-Korea, die pogen het staatsgezag te ondermijnen. (AP, Reuter)