Beursindex weer dicht bij hoogste punt aller tijden

AMSTERDAM, 20 AUG. De opgaande lijn op de Amsterdamse effectenbeurs heeft zich vanochtend voortgezet. De AEX steeg na twee uur handelen naar 565,13, een plus van 4,28 punten. Daarmee kwam de belangrijke graadmeter weer dicht bij het hoogste record van 572,50 op 6 juni.

AMSTERDAM De handel op het Damrak werd gestimuleerd door de verwachting dat de rust op het rentefront niet verstoord zal worden. Vanavond komt het bestuur van de Amerikaanse centrale banken bijeen. Verwacht wordt dat de rente in de Verenigde Staten niet verhoogd zal worden.

Handelaren waren ook te spreken over de gunstige ontwikkeling van de dollarkoers, die vooral de grotere fondsen omhoog trok. “We hielden toch rekening met een lichte daling, maar de dollar blijft goed liggen.” Ook elders in Europa waren de beurzen vast gestemd. Vooral Londen zette zijn opmars voort. De FTSE klom in de ochtenduren bijna 20 punten op 3883. Op de obligatiemarkt gebeurde weinig. De meeste koersen lieten een paar centen liggen.

Bijna alle hoofdfondsen profiteerden van de goede stemming. Zo steeg KLM zeven dubbeltjes op 49,30 en Koninklijke Olie 2,50 op 257,60. Koninklijke Olie profiteerde van de hogere olieprijs op de internationale markten. Nutricia klom 2,40 gulden op 194,40. De Olvarit-producent verraste gisteren al met een koersexplosie van 8,60. Het fonds lijkt moeiteloos op de 200 gulden af te stevenen. Nutricia brengt morgen zijn halfjaarcijfers naar buiten.

Veel bedrijven komen deze week met halfjaarresultaten. Om er een paar te noemen: Pakhoed en Van Ommeren komen vandaag met cijfers, Nedlloyd morgen, ING en Aegon donderdag en KPN vrijdag. Vooruitlopend hierop daalde Pakhoed 0,70 cent op 43,90, steeg Van Ommeren een dubbeltje op 65,20 en klom Nedlloyd zeventig cent op 35,20 gulden. ING won vijftig cent op 55,30, Aegon 1,50 op 81,20 en KPN zeventig cent op 63,90.

Op de lokale markt viel weinig te beleven. Begemann verloor 1,60 op 27 gulden. Beleggers in deze participatiemaatschappij wachten nog steeds op Begaclaim, het vehikel waarin Begemann een claim tegen de Nederlandse staat wil onderbrengen. Iedere aandeelhouder Begemann moet automatisch een certificaat Begaclaim krijgen, dat bij een positieve uitkomst van de procedure recht geeft op een bonus. Na bekendmaking van dit nieuws klom Begemann richting 35 gulden, maar dat hoge niveau heeft het aandeel deze zomer niet kunnen vasthouden.

De Amerikaanse dollar is vanochtend op de Europese valutamarkten wat hoger geopend nadat de voorgaande dag een koersverlies was geleden van ruim een halve cent. Vanochtend werd een koers van 1,6710 gulden genoteerd, een kwart cent meer dan de slotkoers van 1,6685 gisteren.

NEW YORK De eerste dag van de nieuwe week op de effectenbeurs van New York verliep rustig. De Dow Jones-index van de dertig grote fondsen ging met 9,99 punten omhoog tot 5699,44. De gang van zaken werd niet alleen bepaald door de vakantieperiode, maar de beleggers en de handelaren wachtten ook op de vergadering van het beleidscomité van de Amerikaanse centrale banken.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio was aanvankelijk lager, maar sloot de dag uiteindelijk toch af met een kleine winst. De Nikkei-index steeg met 20,60 punten (0,1 procent) tot 21.127,01. De omzet was met 252 miljoen aandelen opnieuw bescheiden.