Bayer overweegt beursgang voor Agfa

Het Duitse chemieconcern Bayer overweegt zijn fotografiedochter Agfa-Gevaert als onafhankelijke onderneming naar de effectenbeurs te brengen. Een definitief besluit over de toekomst van Agfa valt volgend jaar, aldus Bayer-topman Manfred Schneider in een vraaggesprek met de krant Börsen-Zeitung.

Het is al geruime tijd bekend dat Bayer in zijn maag zit met Agfa. Het omzetrendement bedraagt slechts 3 procent, wat veel minder is dan de norm van ten minste 10 procent die Bayer voor het hele concern hanteert. Volgens Schneider is verkoop aan een ander bedrijf uitgesloten, omdat waarschijnlijk geen koper is te vinden die een aanvaardbare prijs wil betalen.

Agfa-Gevaert heeft produktiebedrijven in Duitsland en België. De omzet bedroeg vorig jaar ruim 6,5 miljard mark (7,3 miljard gulden). Daaronder vallen behalve fotografieprodukten ook technische beeldsystemen en grafische systemen.