Australische zakenman Bond krijgt drie jaar cel

PERTH, 20 AUG. De Australische zakenman Alan Bond, ooit een nationale held, is vandaag veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf wegens frauduleuze transacties met een schilderij van de Franse impressionist Edouard Manet. Een jury had hem afgelopen vrijdag unaniem schuldig bevonden in een door de Australische beurscommissie aangespannen zaak.

Volgens de rechtbank misbruikte Bond zijn positie als topman van het inmiddels failliete concern Bond Corporation door het schilderij La Promenade van Manet in 1988 voor slechts 2,5 miljoen Australische dollar (3,25 miljoen gulden) te verkopen aan zijn privé-bedrijf Dallhold Investments. De marktwaarde bedroeg toen ten minste 12 miljoen dollar. Dallhold verkocht het doek een jaar later op een veiling voor 17 miljoen dollar.

De 58-jarige Bond had de rechter gevraagd om een alternatieve straf wegens problemen met zijn hart en bloeddruk. Volgens Bonds advocaat kan verblijf in de cel hem het leven kosten. Maar rechter Antoinette Kennedy oordeelde dat de gezondheidstoestand van de zakenman in de gevangenis goed in het oog kan worden gehouden.

Bond verwierf in 1983 grote populariteit door Australië te helpen aan de zeiltrofee America's Cup. Hij bouwde in de jaren tachtig het zakenimperium Bond Corporation op, dat belangen had in bier, vastgoed en de media. Het concern ging in 1990 failliet. (Reuter)