'Wondergoal' Beckham voor United

ROTTERDAM, 19 AUG. Met een fantastische lob heeft David Beckham de opening van het Engelse voetbalseizoen opgefleurd. De jonge middenvelder van Manchester United stond met de bal aan de voet op de middenlijn, hij zag in een oogopslag dat Wimbledon-doelman Sullivan te ver voor zijn goal stond en verraste hem met een boogbal die in de Engelse pers nu al als 'doelpunt van het jaar' wordt bestempeld. De aanhang van de tegenpartij beloonde de treffer met een staande ovatie.

Manchester United beleefde een voortvarende start in de Premiership. In Londen was de landskampioen veel sterker dan Wimbledon, dat zich in de loop der jaren heeft onderscheiden als een team met vechtjassen. Jordi Cruijff speelde de hele wedstrijd voor United. Hij miste aan aardige kans en speelde in de schaduw van Eric Cantona.

De Fransman was wederom de grote animator bij Manchester. Op het veld waar hij anderhalf jaar geleden een karatetrap uitdeelde aan een supporter, toonde hij zijn briljante balbehandeling. Cantona scoorde met een fraaie volley en hij kreeg een gele kaart voor een gemene overtreding. De jonge Beckham wordt nu al naar voren geschoven als zijn mogelijke opvolger.

Newcastle United, de belangrijkste concurrent voor de titel, beleefde een zwakke seizoensstart. Met de peperdure aankoop Alan Shearer in de gelederen verloor Newcastle met 2-0 bij Everton. De topscorer van het EK kon zijn verkoopwaarde van 37 miljoen gulden nog niet waarmaken. Hij zag een doelpunt afgekeurd en kopte ook nog op de lat. Everton won door treffers van David Unsworth (strafschop) en Gary Speed.

Het officiële debuut van Ruud Gullit als trainer-speler van Chelsea verliep teleurstellend. Het internationale gezelschap uit Londen speelde met 0-0 gelijk tegen Southampton. Gullit, zelf bankzitter, maakte gebruik van slechts twee Engelse spelers. Dennis Bergkamp scoorde uit een strafschop voor Arsenal. De voormalige Ajacied won met 2-0 van West Ham United.