Wielrenner Ferrigato wint sprint in Leeds

ROTTERDAM, 19 AUG. De overwinning van de Italiaanse wielrenner Andrea Ferrigato in de Leeds Classic werd gisteren overschaduwd door de nederlaag van de Engelsman Max Sciandri. De nummer twee van de zevende wereldbekerwedstrijd weigerde na afloop aanwezig te zijn bij de huldiging en de persconferentie.

Zijn onsportieve gedrag kostte Sciandri een boete van ruim 2.500 gulden. Bovendien werden tien punten in mindering gebracht op zijn totaal in het wereldbekerklassement.

Drie weken na zijn ongelukkige nederlaag in Atlanta moest Sciandri opnieuw de zege aan een ander overlaten. Op de Olympische Spelen bleek zijn slechte koersinzicht. Hij was in theorie rapper dan Rolf S⊘rensen en Pascal Richard, maar hij liet zich in de laatste kilometer verrassen door de Deen en de Zwitser. “Dat overkomt mij geen tweede keer”, sprak de teleurgestelde renner in Atlanta. Nog geen maand later werd het tegendeel bewezen.

De 29-jarige Sciandri is geboren in Derby, in de buurt van Leeds. De zoon van een Italiaanse vader en een Engelse moeder groeide op in Italië, waar hij kennis maakte met de wielersport. De laatste jaren rijdt hij met een Engelse licentie bij de Amerikaans Motorola-ploeg. Hij werd nooit geselecteerd voor de Italiaanse WK-ploeg en besloot zijn heil te zoeken in het onderontwikkelde wielerland Groot-Britannië.

In Leeds werd Sciandri gisteren als een volksheld bejegend. Vorig jaar had hij zijn favorietenrol waargemaakt in zijn geboorteland. Het enthousiaste publiek - niet verwend met wielersport - zag dat hij nerveuzer was dan anders. In de sprint met Ferrigato was de redelijke sprinter kansloos tegen de rappe Italiaan, die met een schijnbeweging zijn medevluchter op het verkeerde wiel zette. De 26-jarige Ferrigato is een voormalige student in de filosofie. Hij is beroepsrenner sinds 1991. Hij heeft na gisteren zes profzeges behaald.

Met de zege van Ferrigato komt er voorlopig een einde aan de discussie of de Italiaanse wielerhegemonie ten einde is. In de Ronde van Frankrijk speelden de Italianen een bescheiden rol. Drie ritzeges en een vijftiende plaats van Alberto Elli in het algemeen klassement waren de meest aansprekende resultaten. Maar in de klassiekers blijken de Italianen nog altijd toonaangevend.

De Nederlandse Yvonne Brunen heeft gisteren in de Tour Féminin voor de derde keer genoegen moeten nemen met de tweede plaats. In de vijfde etappe over 95 kilometer van Saint-Orens-de-Gameville en Carcassonne won ze de sprint van het peloton. De ritzege ging naar de Italiaanse Alessandra Cappelloto. De Franaise Jeannie Longo behield de leiding in het algemeen klassement.