Wethouder blijft zitten na klappen

DEN BOSCH, 19 AUG. De Bossche wethouder P. Kagie mag van de PvdA-fractie in de Bossche gemeenteraad blijven zitten. Dat is zaterdag overeengekomen. Kagie was in opspraak gekomen nadat hij in juli een voormalig bestuurslid van de Bossche lokale omroep een klap in het gezicht had gegeven.

Op grond daarvan werd hij door de politie ingerekend en werd proces-verbaal opgemaakt. Drie van de zes leden tellende fractie vonden dat Kagie na dat incident niet meer was te handhaven. Twee andere leden en de wethouder zelf vonden dat hij kon aanblijven.

Kagie kreeg landelijke bekendheid omdat hij, door zijn inzet in zogenoemde achterstandswijken, de extreem rechtse Centrum Democraten dusdanig de wind uit de zeilen zou hebben genomen, dat ze bij de jongste gemeenteraadsverkiezingen geen zetel meer kregen. Uit sommige van die wijken werd na het incident druk op de PvdA uitgeoefend om hem als wethouder te handhaven.

Kagie schreef de politieke opwinding na de klap toe aan een “hetze” die er volgens hem tegen hem werd gevoerd. Politieke kringen, zo meende hij, zouden hem zijn succes niet gunnen. Partijen in de Bossche gemeenteraad meenden dat Kagie een te zware portefeuille heeft, overwerkt zou zijn en zijn afspraken niet zou nakomen. Die partijen menen dat door Kagies optreden aan de Bossche politiek ernstige schade is toegebracht. In een aantal buurten zou men intussen zijn bekomst hebben van Kagie omdat hij tegenspraak niet zou dulden.

Niet bekend