Van Wely wint van Kamsky in Donner-festijn

ROTTERDAM, 19 AUG. Jeroen Piket en Loek van Wely zijn de derde editie van het Donner Memorial schaaktoernooi in Amsterdam uitstekend begonnen. Zij wonnen dit weekeinde beiden hun partijen in de eerste twee ronden. Jan Timman deed het omgekeerde. Hij verloor twee keer en staat alleen onderaan de ranglijst van twaalf grootmeesters in de invitatiegroep.

Vorig jaar was Timman nog co-winnaar van het toernooi met de Peruaan Julio Granda Zuniga. Toen deelden Piket en Van Wely de laatste plaats.

Van Wely zorgde zaterdag in de openingsronde meteen voor een daverende verrassing door met wit de Amerikaan Gata Kamsky, op papier de sterkste deelnemer, te verslaan. De zege had een pikant tintje omdat Van Wely onlangs gedurende twee maanden secondant van Kamsky was bij de verloren tweekamp om de FIDE-wereldtitel in Kalmukkië tegen Anatoli Karpov. In een positioneel sterke partij nam Van Wely het initiatief. Met een aardige combinatie, waarin een vrijpion een doorslaggevende rol speelde, rondde hij het zorgvuldig opgebouwde kunstwerk af met een matnet. Een dag later had Van Wely met zwart weinig moeite met een andere Amerikaan, de jurist Nick De Firmian.

Piket versloeg achtereenvolgens de jonge Rus Alexander Morozevitsj en Timman, die was begonnen met smadelijk verlies tegen de Indonesiër Utut Andianto. Piket kreeg met wit een plezierig ruimtelijk overwicht tegen de Rus. Toen Morozevitsj blunderde, konden de stukken meteen de doos in. Gisteren was Piket zo mogelijk nog sneller klaar. Nadat Timman een pion had weggegeven, ging hij op zoek naar tegenspel. Dat was echter niet te vinden. Timmans combinatie bleek een hallucinatie, waardoor hij al op de achttiende zet moest opgeven.

Vasili Ivantsjoek, spelend voor de Oekraïne, was de enige die de twee Nederlandse koplopers enigszins kon bijhouden. Hij won eerst in de Drakenvariant van het Siciliaans van de Brit Julian Hodgson en speelde vervolgens remise tegen Granda Zuniga. De in Nederland wonende Bosniër Ivan Sokolov, die in de herfst een tweekamp om de Nederlands titel afwerkt tegen Timman, begon niet best. Hij tastte mis tegen De Firmian en boekte een halfje tegen Morozevitsj, die een winnende voortzetting geheel overzag.

Boris Gelfand heeft zaterdag het sterk bezette internationale schaaktoernooi (categorie 18) in Wenen gewonnen. De 28-jarige grootmeester uit Wit-Rusland verzamelde evenveel punten (5,5) als de Rus Anatoli Karpov en de Bulgaar Veselin Topalov, maar mocht zich op grond van betere resultaten in de onderlinge duels winnaar noemen. Gelfand bleef als enige ongeslagen en won van FIDE-wereldkampioen Karpov.

In de negende en laatste ronde speelden Gelfand en Topalov remise tegen elkaar. Daartoe werd al na twintig zetten besloten. Topalov verloor één keer, en wel van de pas 16-jarige Hongaar Peter Leko, de jongste grootmeester ter wereld. Leko zelf werd vierde. Karpov kon op de slotdag nog wel aansluiten bij de leiders door van de Spanjaard Alexej Sjirov te winnen. Kortsnoj werd laatste met 2,5 punt uit negen wedstrijden.