Van der Marel snakt naar blikje cola na recordtijd

ALMERE, 19 AUG. Jan van der Marel smachtte na zijn zege in de open NK triathlon in Almere van de dorst. De overwinning leverde hem een auto op, maar hij had na de finish meer belangstelling voor een slok cola. Geen wonder na 3.800 meter zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42.195 kilometer lopen in zomerse temperaturen. “Cola is voor mij een godendrank. Wie heeft er een blikje”, riep Van der Marel.

Van der Marel legde de volledige triathlon af in de officieel geregistreerde tijd van acht uur, één minuut, veertien seconden. “Onwaarschijnlijk hard”, zei de winnaar bij de vele felicitaties. Hij verbeterde het parcoursrecord van Frank Heldoorn uit 1995 met negen minuten. Het was zelfs de tweede tijd ooit, met zes minuten achterstand op het wereldrecord van de Duitser Lothar Leder, vorige maand gevestigd in het Duitse Roth. In Roth bestonden twijfels over de correcte afstanden. “Hier had ik na het fietsen 181 kilometer op mijn teller staan, in Roth maar 177”, zei Van der Marel, die weet dat technologie nooit liegt. “Dat scheelt net zes minuten.”

In Almere was Van der Marel de grote favoriet. Het deelnemersveld bij het zestiende open NK was niet imposant. Titelverdediger Heldoorn was er niet bij wegens een knieblessure. “Frank was een potentiële kandidaat voor de zege geweest”, erkende Van der Marel, een 28-jarige technisch ingenieur uit Ter Aar.

Van der Marel kreeg te maken met de Belg Dirk van Gossum, die uiteindelijk op negen minuten werd gelopen. Bij het zwemmen lagen de twee concurrenten nog gelijk, na tweederde van het fietsen ontstond er een gaatje, in het derde onderdeel werd de voorsprong groter.

Na ruim acht uur topsport betrapte Van der Marel zich even op een licht misselijk gevoel. Snel volgde het herstel. Terwijl de laatste deelnemer nog aan zijn marathon moest beginnen, deed Van der Marel een half uurtje na de finish alweer ogenschijnlijk fit zijn verhaal. Hooguit de bilspieren veroorzaakten nog enig ongerief. “Van het fietsen, dat doe je in de trainingen niet viereneenhalf uur achtereen in dezelfde houding”, zei hij.

Voor de Zuid-Hollander betekende zijn tweede winst in Almere (na 1993) een bevestiging van zijn klasse. In het voorjaar kampte hij met een hardnekkige griep, in het naseizoen heeft hij kracht over. Half oktober start hij in de Iron Man-triathlon op Hawaii. “Dat is de triathlon der triathlons”, vertelde de open Nederlands kampioen. “Ik hoop daar bij de top-tien te eindigen.”

Dan ook hoopt Van der Marel onderweg niet opnieuw klem gereden te worden. De grote publieke belangstelling in Flevoland veroorzaakte tweemaal problemen. Eenmaal met een begeleidende motor, die door opdringende toeschouwers geen kant op kon, later bij de doorkomst na dertig kilometer lopen voor het stadhuis. Een auto van de organisatie blokkeerde de doorgang. “Gelukkig waren er genoeg mensen om wat hekken opzij te duwen, ik heb zelf ook nog meegeholpen. Ik heb even stil gestaan. Dat kan je ritme en concentratie breken, maar ik ben gewoon doorgegaan. Niet kwaad maken, maar je energie goed gebruiken.”

Bij de vrouwen won Katinka Wiltenburg in een tijd van 8.57,56. Het was haar eerste triathlon onder de negen uur.

(ANP)