Twee meisjes dood in tuin gevonden; Kritiek op justitie in zedenaffaire België

BRUSSEL, 19 AUG. Na de vondst, dit weekeinde, van de lichamen van twee ruim een jaar geleden verdwenen achtjarige meisjes, is in België grote commotie ontstaan over het functioneren van justitie. De meisjes, Julie en Mélissa, werden opgegraven in de tuin van een huis in het Waalse Sars-la-Buissière, op aanwijzingen van Marc Dutroux (38), de eigenaar van het huis.

Dutroux werd in 1989 tot dertien jaar veroordeeld wegens zedendelicten maar kwam al na drie jaar vrij. De ouders van de twee vermoorde meisjes haalden gisteren fel uit naar justitie, die zij 'laksheid' tijdens het onderzoek verweten. De Waalse liberale oppositie eist van justitieminister De Clerck opheldering over de voorwaarden voor voorwaardelijke invrijheidstelling en de begeleiding van ex-gedetineerden.

Op dezelfde plek is ook het lichaam gevonden van een Fransman, een handlanger die Dutroux uit wraak zou hebben vermoord. In een ander huis van Dutroux zijn vorige week twee andere ontvoerde meisjes levend teruggevonden.

Dutroux heeft bekend dat hij een jaar geleden ook An Marchal (17) en Eefje Lambrechs (19) aan de Belgische kust ontvoerde en opsloot. Justitie heeft verklaard hoop te koesteren hen nog levend terug te vinden. Het hele weekeinde is bij woningen van Dutroux in de omgeving van Charleroi naar hen gezocht, onder meer met infrarood-apparatuur uit Nederland.

Vorige week bleek hoe vernuftig Dutroux zijn slachtoffers wist te verstoppen. De toen gevonden meisjes zaten opgesloten in een huis dat al eerder was doorzocht.

Volgens de verklaringen van Dutroux zijn de zaterdag in zijn tuin gevonden Julie en Mélissa de hongerdood gestorven. Hij heeft bekend hen te hebben ontvoerd en na hun dood te hebben begraven, maar beweert hen niet te hebben misbruikt. Toen hij drie maanden in de gevangenis zat wegens diefstal, zou hij twee handlangers opdracht hebben gegeven voor de meisjes te zorgen. Na zijn vrijlating in maart dit jaar bleken de twee te zijn verwaarloosd. Een van hen was overleden, de ander zou in zijn armen zijn gestorven. De procureur van Neufchâteau, die deze verklaring gisteren bekendmaakte, zei dat dit relaas nog aan andere verklaringen en autopsie moet worden getoetst.

Justitie heeft nog niet gezegd over aanwijzingen te beschikken dat Dutroux spil zou zijn in een netwerk van kinderprostitutie of kinderporno. In de Belgische media wordt hierover wel gespeculeerd. In de woningen van Dutroux zijn stapels foto's en videomateriaal gevonden, die nu worden onderzocht. Ook is het opvallend dat Dutroux, een werkloze metaalarbeider, ten minste zeven huizen bezit.

Pagina 5: Ontvoerde kinderen bedreigd en verkracht

Op aanwijzing van Dutroux werden Laetitia Delhez (14) en de drie maanden eerder verdwenen Sabine Dardenne (12) vorige week donderdag gevonden in een kleine ruimte achter een metalen kast in zijn huis bij Charleroi. De meisjes waren herhaaldelijk bedreigd. Laetitia heeft verklaard drie keer door Dutroux te zijn verkracht.

De in de tuin gevonden meisjes Julie en Mélissa werden gekneveld in een vuilniszak teruggevonden. Hun ouders hebben gisteren fel uitgehaald naar justitie, die zij laksheid verweten. In augustus vorig jaar werd bij Dutroux een huiszoeking verricht waarbij niemand werd gevonden. Het is goed mogelijk dat Julie en Mélissa zich toen wel in het huis bevonden. Waarom werd toen geen infraroodapparatuur uit Nederland gebruikt, vroegen de ouders zich af tijdens een gistermiddag belegde persconferentie.

Ook zijn ze woedend op voormalig minister van justitie Melchior Wathelet, die Dutroux in 1993 vervroegd in vrijheid stelde. Dutroux was in 1989 veroordeeld tot dertien jaar wegens verkrachting van zes minderjarige meisjes. De huidige minister van justitie De Clerck heeft de ouders van de vermoorde meisjes zijn medeleven betuigd.

Het nieuws over de kindermoorden heeft België in zijn greep. Gisteren verschenen kranten en televisiejournaals met extra edities. Dit weekeinde stroomden ramptoeristen toe bij wat inmiddels het 'gruwelhuis' wordt genoemd, Dutroux' woning in de voorstad Marcinelle bij Charleroi waar vorige week twee meisjes werden bevrijd. Ook An en Eefje en Julie en Mélissa zou hier gevangen hebben gezeten. De lichamen van Julie en Mélissa werden echter gevonden bij Dutroux' huis in het grensplaatsje Sars-la-Buissière. De zaak roept herinneringen op aan het Britse house of horror in Gloucester, waar de bouwvakker Fred West samen met zijn vrouw twaalf lichamen van misbruikte meisjes verborg.

In de zaak worden nu vier verdachten vastgehouden: Dutroux, zijn vrouw die betrokkenheid ontkent, een handlanger en een Brusselse makelaar die heeft bekend de dagen voor en na de laatste twee ontvoeringen contact te hebben gehad met Dutroux.