Time: Jeltsin heeft hartoperatie nodig

NEW YORK, 19 AUG. De gezondheidstoestand van de Russische president, Boris Jeltsin, is veel zorgwekkender dan algemeen wordt aangenomen. In het Kremlin zouden artsen overwegen de president in Zwitserland een by-pass-operatie te laten ondergaan.

Dat schrijft het Amerikaanse weekblad Time in zijn uitgave van deze week. Het blad zegt zich te baseren op een medisch bulletin van Jeltsins artsen, waarvan het een kopie zegt te hebben. In het bulletin wordt volgens het blad uitvoerig stilgestaan bij de ernst van Jeltsins hartklachten.

De arts V.S. Doebrovin, door Time geïdentificeerd als chef van het medische team van de president, zou in het bulletin hebben geconcludeerd dat de verstopping van de slagaderen van de president na een crisis in juni flink is verergerd. “Volgens een bron bij de presidentiële veiligheidsdienst is sprake van een terugval, veroorzaakt doordat Jeltsin is opgehouden zijn voorgeschreven medicamenten in te nemen en hevig is gaan drinken. Daardoor zijn zijn hart en de linkerkant van zijn hersenen aangetast”, aldus Time.

Het Duitse boulevardblad Bild Zeitung schreef zaterdag dat Jeltsin een harttransplantatie moet ondergaan en volgens een bron zelfs al heeft ondergaan, in een zwaarbewaakte kliniek op de Krim. Het blad beriep zich op niet genoemde bronnen binnen de Russische geheime dienst.

Jeltsins woordvoerders hebben de berichten van Bild en Time beide tegengesproken. Ze hebben de afgelopen dagen volgehouden dat de president geen serieuze gezondheidsproblemen heeft, afgezien van “vermoeidheid”, en dat hij zoekt naar een plaats bij Moskou om zijn vakantie door te brengen. Vrijdag zei Jeltsins woordvoerder Jastrzjembski dat de president een vakantieschema aanhoudt en twee tot drie uur per dag werkt. (Reuter, AP)