THE ECONOMIST

De economische opkomst van China biedt het Westen niet alleen ongekende commerciële mogelijkheden, maar schept ook politieke en militair-strategische zorgen, stelt The Economist vast in een dossier over China.

Zoals uit de recente Taiwan-crisis bleek is de Chinese “panda nog wat wild”, aldus het blad, maar de beste middelen om hem te temmen zijn: welvaart en tijd. Welvaart zal leiden tot een mondiger bevolking en toenemende liberalisering, hoopt het weekblad. De eerste tekenen zijn gemengd: politieke vrijheden zijn in China nog steeds zeer gering, maar de persoonlijke bewegings- en bestedingsvrijheid van de Chinezen is de laatste tien jaar sterk toegenomen. Voor het Westen is het vooral een kwestie van de Chinese autoriteiten beleefd maar duidelijk op internationale gedragsnormen wijzen, de groei van de Chinese economie stimuleren, en vooral: geduld hebben.